Doorgaan naar artikel

‘Hele eerste teelt courgette niets gespoten’

“Ik was het zat en wilde even helemaal niets. Het is toch al lang 7 dagen per week werken. Maar het gewas had nog wel even door gekund”, zegt Mart van Uffelen.

De courgetteteler kan terugkijken op een succesvolle eerste teelt. “Het is hartstikke best verlopen. We hebben zo weinig last van ongedierte gehad, dat is echt bijzonder. Ik heb helemaal niets hoeven spuiten.”

“Je zou met dat warme weer juist verwachten dat er veel meer binnen komt vliegen. Maar ik heb wel vanaf het begin consequent natuurlijke vijanden uitgezet. Niet eens extreem veel maar wel op tijd zodat ze zich goed konden ontwikkelen. En ik ben pas later gaan zwavelen en dan nog minimaal. Meeldauw stak pas aan het einde de kop op.”

Tevreden met banksaldo

In productie kwam hij paar stuks per vierkante meter hoger uit dan vorig jaar. “Ik heb niet precies bijgehouden hoeveel, maar als ik naar het banksaldo kijk, dan kan ik tevreden zijn. Maar geld is niet altijd belangrijk. Van courgette telen wordt je toch niet rijk. Je moet het voor de rest ook goed zien te hebben.”

Tot het einde van de teelt stond het gewas er goed op. “Ik zag bijna geen uitval. Tegen het eind van de teelt blazen planten zich nog wel eens op. Maar zelfs toen we warm en vochtig weer hadden, gebeurde dat nauwelijks.”

Op tijd klaar liggen

Sinds einde week 29 ligt de kas leeg. De gewasresten zijn versnipperd en afgevoerd en het onkruid is weggehaald. De planten voor de herfstteelt zijn gezaaid. Het worden weer groene courgettes van het ras Bengal.

De planning is om op 2 augustus 8.000 vierkante meter te poten en 2 weken later de resterende 4.000 vierkante meter. “Ik zorg er wel voor dat het eind juli klaar ligt, want met dit weer gaat het bij de plantenkweker natuurlijk ook sneller.”

Bij de teeltwisseling hoeft er weinig te gebeuren. De steenwolmatten blijven liggen en de kas is redelijk schoon. “De zwavelverdampers gaan in de lege kas nog wel een paar uur per nacht aan tegen meeldauw, want dat kan in zo’n 2e teelt snel om zich heen grijpen.”

‘Najaarsteelt zelden winstgevend’

De verwachtingen voor de komende teelt zijn niet hoog gespannen. “De najaarsteelt is meestal niet echt winstgevend. Je bent afhankelijk van de buitenteelt en Spanje. Maar soms heb je mazzel. Bij deze hoge temperaturen en droogte krijgen de buitencourgettes misschien een opdonder. Misschien dat er daardoor een gaatje valt voordat Spanje op de markt komt”, mijmert Van Uffelen.

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Mart van Uffelen
Mart van Uffelen

Courgetteteler in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin