Doorgaan naar artikel

Hein Deprez neemt Hartman over

Vlnr Rob Bal, Willem Hartman, Hein Deprez en Sander de Rouwe kondigen de overname van Hartman door Farm Fruit aan. - Foto: Ton van der Scheer

Vlnr Rob Bal, Willem Hartman, Hein Deprez en Sander de Rouwe kondigen de overname van Hartman door Farm Fruit aan. - Foto: Ton van der Scheer

Het teeltbedrijf Farm Fruit Group van Hein Deprez neemt glastuinbouwbedrijf AC Hartman uit Sexbierum over. Dat is vanochtend, 30 juni, bekend gemaakt op een persconferentie in Franeker.

Met de overname van een van de grootste glasgroentebedrijven in Nederland maakt Hein Deprez zijn debuut als teler in Nederland. De Belgische groentemagnaat werd eind vorige eeuw al actief in de Nederlandse groentehandel. Met zijn bedrijf Univeg nam hij vervolgens in 2004 Bakker Barendrecht over, dé dienstverlener in agf-logistiek voor Albert Heijn. Langs die lijn leerden Deprez en Willem Hartman elkaar ook kennen.

Deprez voegt kwart toe aan teeltomzet

Inmiddels is Deprez eigenaar van 45% van de aandelen van Greenyard, waar Bakker Barendrecht onder hangt. Los daarvan zette Deprez in 2014 de Farm Fruit Group op, waarvan hij meer dan 90% van de aandelen in handen heeft. Deze groep richt zich op de teelt van fruit en groente en was tot op heden voornamelijk actief in Latijns-Amerika, Afrika en in Turkije, met voornamelijk Greenyard als afnemer.

Met de overname van Hartman breidt de Farm Fruit Group het productassortiment uit en vooral ook de omzet. Met de bijna € 50 miljoen omzet van Hartman vergroot Deprez zijn omzet naar circa € 200 miljoen.

Vlnr Rob Bal, Willem Hartman, Hein Deprez en Sander de Rouwe kondigen de overname van Hartman door Farm Fruit aan. - Foto: Ton van der Scheer

Vlnr Rob Bal, Willem Hartman, Hein Deprez en Sander de Rouwe kondigen de overname van Hartman door Farm Fruit aan. – Foto: Ton van der Scheer

Waddenglas in één klap vol

De bedoeling is dat de komende vier jaar het bedrijf AC Hartman BV, dat onder diezelfde naam als aparte entiteit actief blijft, uitbreidt van de huidige 72 hectare glas naar 110 hectare. Daarvoor heeft Deprez 40 hectare grond verworven in het project Waddenglas van de provincie Friesland en de gemeente Franekeradeel. Dit project is daarmee ook direct afgerond, aldus gedeputeerde Sander de Rouwe.

Boren naar 25 MW aardwarmte

Met die grondverwerving is € 12 miljoen gemoeid, aldus De Rouwe. Daarnaast investeert Deprez ook flink in aardwarmte voor de bestaande en nieuwe Friese kassen. Net als over hoeveel euro met de overname van het gehele aandelenpakket van het familiebedrijf Hartman is gemoeid, worden geen mededelingen gedaan over de benodigde investering in het boren naar een verhoopte bron ter waarde van 25 megawatt.

De familie Hartman blijft op bescheiden schaal betrokken bij het bedrijf. Willem Hartman treedt toe tot de Raad van Commissarissen. Zijn zoon en dochter blijven werkzaam binnen het bedrijf. De dagelijkse leiding is en blijft in handen van algemeen directeur Rob Bal. Hein Deprez zal zich – als statutair directeur van AC Hartman BV – echter zeker intensief met het Friese bedrijf gaan bezighouden.

Beheer
WP Admin