Doorgaan naar artikel

Heel veel paprika’s

Er zijn niet te veel paprika’s, want ze worden nog steeds allemaal verkocht.

“Eén euro mevrouwtje”, zegt de marktkoopman, die een paar jaar geleden nog tot beste groenteman van Nederland werd gekozen, tegen me terwijl hij een verpieterd stoplicht omhoog steekt. “Het zijn nog Hollandse.” Ik zie een rimpelige gele, een zompige rode en een bont verkleurde groene voor mijn ogen bungelen. Minstens drie weken bewaard. Wat een trieste aanblik op een koude novemberdag langs een gracht in Leiden. “Het moest niet mogen”, mompel ik terwijl ik door loop.

Nieuwe markten
Twee dagen geleden sprak ik een dierbare vriend waar ik ooit mee op de tuinbouwschool zat. We kregen het over productiebeperking. Stellig en strijdbaar beweerde hij dat er niet te veel paprika’s worden geproduceerd. “Elke paprika wordt nog steeds verkocht. Denk eens aan nieuwe markten en consumenten die minder kapitaalkrachtig zijn. Paprika’s zijn voor hen nu ook bereikbaar.” Hij raakte flink op dreef.

Onder de kostprijs
Die bewering hoor ik nu al jaren en zal ook wel een aardig marktmechanisme zijn onder andere omstandigheden, maar ik vraag me af of dat nu nog op gaat. “Heb jij dan zin om onder de kostprijs te verkopen met als nobel streven om nieuwe consumenten voor je te winnen?”, was mijn verbaasde reactie. “Waarom zou je dat doen? Daar ga je toch kapot aan?” Hij werd nijdig. Ik begreep het niet. “De handel wil geen eerlijke prijs betalen”, blafte hij me toe. Zijn stem sloeg over. En ik: “wat zou jij doen als je in de handel zat en paprika’s voor het grijpen had?” Tegelijkertijd dimde ik in. Kennelijk ontbreekt het me aan goede argumenten of wil hij ze niet horen.

Verwelkt
Ik dacht terug aan dat gesprek toen ik op de markt die verwelkte Hollandse groenten tegen dumpprijzen zag liggen en nog wel bij een gerenommeerde groenteman die ook vers, lekker, mooi en erg duur verkoopt. Handel is handel. En als de schimmel op de auberginekronen staat is er altijd nog wel iemand die ze voor een habbekrats meeneemt. Te veel? Welnee, ik zit er helemaal naast.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin