Doorgaan naar artikel

‘Heeft Sjaak het al geregeld?’

Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

De kans acht ik niet groot, maar het kan zomaar zijn dat Sjaak het allang geregeld heeft als dit gepubliceerd wordt.

En dan bedoel ik het terugdraaien van de verhoging van de ODE van 0,7 naar 2 cent voor tariefgroep 3. De Tweede Kamer had deze verhoging al aangenomen mede dankzij de VVD, met in hun gelederen een Westlander wiens naam me even ontschoten is, terwijl zijn salaris aangevuld werd met Westlands wachtgeld. U begrijpt dat de voorgestelde voordelen van een Westlander in de Tweede Kamer me even ontgaan.

Hard maken voor de kleinere tuinder

De Eerste Kamer, sinds de provinciale verkiezing voorzien van wat frisse nieuwe leden, stak er echter een stokje voor. Minister Wiebes moet daardoor weer om de tafel met onze Glastuinbouwvoorzitter Sjaak van der Tak. Echter deze Sjaak moet eerst nog wat huiswerk maken, want ten onrechte liet hij in de Westlandse krant optekenen dat kleine bedrijven niet geraakt werden door de ODE-verhoging. Echter de kleine bedrijven betaalden al 2,8 cent in tariefgroep 2 (tot 50.000 kWh) en die stijgen door naar 3,7 cent, dus die worden voor de tweede keer een oor aangenaaid. Dus als Sjaak bij Wiebes op de koffie gaat, mag hij zich gelijk ook hard maken voor de kleinere tuinder en ook deze en eerdere verhogingen aan de kaak stellen.

Ik hoop niet dat de kleinere afnemers binnen de glastuinbouw het gelag moeten betalen

Of worden de tariefsverhogingen verschoven naar het gas? Maar ook daar stijgen de diverse belastingen de pan uit. Ik ben benieuwd wat er wel uit de onderhandelingen komt, al heb ik niet de illusie dat de belastingdruk op energie lager wordt. Hooguit wat verschuivingen, al hoop ik niet dat de kleinere afnemers binnen de glastuinbouw het gelag moeten betalen. Of doen we dat al?

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin