Telersvereniging Harvest House ligt voor op het CO2-doel voor 2030 met nu 21% besparing sinds 2020. Het duurzaamheidsverslag van 2024 geeft een beeld van de grote rol die de afzetorganisatie pakt in de glasgroente.
Of het nu een code is voor arbeidsomstandigheden voor buitenlandse werknemers of tuinders die zelf het water meten in sloten rond het bedrijf en informatie delen. Harvest House-telers zijn via Federatie Vruchtengroentenorganisaties (FVO) vaak betrokken. Dat geldt ook voor het meten van milieprestaties in de sector (ProducePEFCR) of het toewerken naar een expertisecentrum (Green Growing Expertise Center) en het duurzaamheidsmanifest De Eerste Duurzame Generatie.
Harvest House pakt de rol op binnen FVO (en de sector) bij collectieve projecten. Directeur Jelte van Kammen is daarin leidend. Dat verklaart ook zijn 20e plek in de Agritop50-lijst van invloedrijke personen in de agrifood. Zelf zegt Van Kammen daar het volgende over. “Ik breng mensen bij elkaar en inspireer hen. Bovendien lijk ik het talent te hebben om te zien waar een ontwikkeling naartoe gaat. Dat probeer ik op anderen over te brengen.” Van Kammen gelooft dus veel in samenwerkingen.
186 hectare teelt in buitenland
De afzetorganisatie speelt die rol ook als de grootste afzetpartij met €1,4 miljard omzet in 2024. Dat doet het met een areaal van 654 hectare tomaat en 477 hectare paprika. Het areaal komkommers blijft er met 58 hectare wat bij achter. De teelt in het buitenland heeft 186 hectare bereikt in 2024.
55% niet-fossiele warmte
Van dat Nederlandse glasareaal wordt op 55% niet-fossiele warmte gebruikt. Daardoor is in totaal binnen Harvest House 21% minder CO2 gebruikt dan in 2020. Dat meet de coöperatie wel per kilo product. In 2024 was de totale milieu-impact zelfs 36% lager per vierkante meter dan in 2020. Die data verzamelen de telersorganisaties zelf na de overname van registratieplatform GreenlinQdata in 2024. Daar komen interessante conclusies uit voor milieu-impact. “De grootste impact zit in de teelt, zo’n 98%. De impact van de verpakking is minder dan 1%. De impact van het pakstation en het transport naar de klant zijn zelfs nog kleiner, schrijft de coöperatie.
Alle teeltinformatie wordt omgezet in een voetafdrukscore van ProducePEFCR. Bij de ontwikkeling van deze internationaal opgezette milieuvoetafdrukscore is Harvest House leidend geweest. Ook voert de coöperatie nu gesprekken om ‘te sturen naar standaardisatie in het certificeringslandschap’. Dat moet leiden tot minder administratieve lasten voor telers. Er is immers al veel geregistreerd en beoordeeld in ProducePEFCR.
4Evergreen: in 2032 volledig restwarmte
In het duurzaamheidsverslag komen telers ook aan het woord. Zo wil paprikabedrijf 4Evergreen in 2030 zo’n 70% duurzame restwarmte gebruiken op alle locaties gemiddeld en in 2032 is dat 100%. Wilbert van den Bosch van Peppers Unlimite stapt in organische groeimatten. “We zijn deels overgestapt op organische groeimatten met kokosvezels. Daarmee pakken we hardnekkige wortelproblemen aan in onze paprikateelt. Telen op steenwol was altijd de norm, maar dat gaf de laatste seizoenen veel problemen én productieverlies. Dat proberen we nu bij de bron aan te pakken met organisch groeimateriaal. De organische matten zijn veel beter te recyclen.”