Doorgaan naar artikel

Hartman krimpt in areaal en gaat voor biologisch

Foto: ANP

Foto: ANP

Teeltbedrijf A.C. Hartman in Sexbierum teelt dit jaar uitsluitend nog in Friesland en gaat zich richten op bioteelt.

Dat blijkt uit navraag van Groenten&Fruit na een aangekondigde reorganisatie waarbij 57 vaste medewerkers in Friesland hun baan lijken te verliezen.

De reorganisatie raakt ook het teeltareaal. 2 productielocaties in Ens zijn geen onderdeel meer van het teeltareaal van Hartman. Eind 2017 werden de 2 locaties in Ens al verkocht door Hartmans’ eigenaar The Fruit Farm. In 2018 werd de grootste locatie in Ens terug gehuurd van de koper. In de 5,1 hectare kassen werd dus gewoon biologisch geproduceerd door Hartman, maar verpakt in Friesland. Nu gaat de afzet van het bedrijf Wouters Green op deze locatie via Nautilus afgezet worden. Hartman is dus geen onderdeel meer van de keten, ook niet als verpakker.

5 jaar bioteelt

De bedrijfsleider op de locatie in Ens werkte ook al onder eigenaar Ruud van Schie en Hartman als bedrijfsleider op de tuin. De locatie is overgenomen door het naastgelegen sierteeltbedrijf, maar zal zeker 5 jaar biologische groente blijven produceren, blijkt uit navraag bij Wouters Green.

Overschakelen biologisch

Een woordvoerder van Hartman zegt dat het Friese teeltbedrijf zich gaat richten op biologische teelt. “Zaken die daar niet bij horen zijn of worden afgestoten.” Dat gaat bijvoorbeeld om verpakkingstaken.

Hoezeer Hartman overschakelt op biologische teelt is niet duidelijk. In 2018 was een derde van de locatie in Sexbierum biologisch. Nu zegt de woordvoerder: “Ook hier wordt gekeken hoe het bestaande areaal past bij de plannen voor bioteelt.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin