Handel klasse 2 Hartman toch weer onderzocht

21-09 | |
Archieffoto inpakwerkzaamheden bij Hartman. Foto: Gerard Boonekamp
Archieffoto inpakwerkzaamheden bij Hartman. Foto: Gerard Boonekamp

The Fruit Farm van Hein Deprez mag toch nu al getuigen oproepen in een zaak die draait om de aankoop van Hartman in 2017.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Inzet is de nakoming van de koopovereenkomst voor teeltbedrijf Hartman (Sexbierum) in 2017 door The Fruit Farm van Hein Deprez. Over de aankoopsom was in 2017 in totaal € 7 miljoen overeengekomen, maar slechts € 1 miljoen betaald. Het restant was omgezet in een geldlening en diende in 10 jaarlijkse termijnen van € 600.000 betaald te worden. Deprez had zich borg gesteld, maar de betalingsverplichting is niet nagekomen. Deprez en zijn bedrijf The Fruit Farm beroepen zich op dwaling en bedrog omdat een zwartgeldcircuit verborgen is gehouden bij de verkoop.

22 getuigen

Deprez en The Fruit Farm moeten nu aantonen dat aanzienlijk meer klasse 2 product is verhandeld in de tien jaar voor 2017 dan in de boeken staat. Daarvoor willen beiden 22 getuigen oproepen. Deze zijn overigens eerder ook gehoord in een onderzoek door Hofman Bedrijfsrecherche. De conclusies van dat rapport waren niet genoeg om de verkoopovereenkomst te vernietigen.

Bewijs leveren

De rechtbank had namelijk eerder in de bodemprocedure in een tussenvonnis gesteld dat voor fraude nog geen bewijs is geleverd. The Fruit Farm heeft haast en wil niet wachten tot een hoger beroep is behandeld voordat getuigen worden gehoord. De rechtbank is nu goed ingelezen en de leeftijd van enkele getuigen is hoog, waardoor het bedrijf vreest dat bewijsmateriaal verloren gaat als langer wordt gewacht.

Duitse klant betaalt Hartman niet voor groente

Hartman ging in 2019 failliet. De curator maakt bekend dat het vorderen van onbetaalde facturen bij Duitse klanten is mislukt. De afnemer van groente van Hartman beroept zich op verjaring. Bij die afwikkeling loopt nog wel een belangrijke kwestie over emissierechten op het ETS-systeem. De Nederlandse Emissieautoriteit vordert 4.162 emissierechten, waartegen de curator beroep heeft aangetekend bij de Raad van State.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer