Doorgaan naar artikel

Hardfruitmarkt snakt naar impuls

Image

Een teler noemt de prijzen voor hardfruit momenteel heel matig. De opgang in Conference is gestopt en er lijkt een paar cent af te zijn gegaan nu Belgische veilingen iets meer aanbieden.

Het ontbreekt de markt aan impulsen. Bij Elstar is de prijs stabiel tussen de 30 en 40 cent. Na een intensieve actieperiode door supermarkten, is die drang wat weggezakt. Minder acties worden nu ook deels ingevuld met importfruit, zoals Granny Smith (Deen) en Royal Gala (Dekamarkt). Bij het grotere winkelbedrijf Plus stond Conference voor een euro in de belangstelling. Toch een aardige actie voor de telers, maar het kan de prijs niet laten bewegen.

De vraag is ook lauw uit omringende landen, zegt een exporteur. Dat is ook zichtbaar in de prijzen voor ongesorteerde Conference. Er gingen de laatste maanden veel partijen naar Polen. Toen de prijs daardoor het niveau van 35 tot 40 cent bereikte, haakten kopers af. De prijs wordt nu ingeschat op 32, 33 cent per kilo. Telers zijn dan afwachtend.

Rusland

De impuls kan komen door het importfruit. Gaat Rusland alles op alles zetten om (rechtstreeks) uit Zuid-Amerika te importeren? Of kiest Rusland na de jaarwisseling toch voor een versoepeling van de boycot? Beide maatregelen zouden voor de sector goed uitpakken.

Actie

Komende week gaat de marktleider Albert Heijn stunten met tassen appels. Het kan een impuls geven. De actie is voor Elstar, Jonagold, maar ook importappels. Als seizoenappel in de tas heeft de keten de Pinova geselecteerd. Een leuke onbekende appel voor de consument.

Uitzonderingen op de appelmarkt zijn er nog steeds. Op Zaltbommel wordt Wellant geveild voor 85 tot 90 cent per kilo. De prijs van Rubens is iets terug gezakt naar een prijs van 60-65 cent.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin