Doorgaan naar artikel

Harde brexit dichterbij gekomen

Door een klinkende overwinning van de brexit-partij en het aangekondigde aftreden van de Britse premier Theresa May lijkt een harde brexit een stuk dichterbij gekomen.

“Wij verlaten de Europese Unie op 31 oktober, deal of no-deal”, heeft Boris Johnson, de favoriet om May op te volgen, direct al verklaard.

‘Ordelijke uittreding’

Voorzitter Minette Batters van de National Farmers Union (NFU) houdt nog steeds vast aan een ‘ordelijke’ uittreding. ‘’We moeten hoe dan ook een no-deal die catastrofaal zou zijn voor de Britse landbouw voorkomen.” De NFU eist nog steeds dat de handel met de rest van de EU ‘zo vrij en ongehinderd blijft als maar mogelijk is’ “Boeren en tuinders hebben dagelijks te maken met zware, praktische zaken, van broadband en criminaliteit tot de gezondheid van gewassen en klimaatverandering. We kijken er naar uit dat een volgende premier leiderschap toont op deze gebieden zodat de Britse landbouw productief en weerbarstig kan blijven.”

Rij kandidaten

Premier Theresa May is er niet in geslaagd haar voorstellen voor een geordend uittreden van haar land uit de EU door het parlement te krijgen. Uiterste pogingen om de oppositie Labour-partij aan haar kant te krijgen zijn gestrand. De premier gooide vrijdag eindelijk de handdoek in de ring. Inmiddels heeft zich een rij kandidaten voor haar opvolging aangediend, waarvan een aantal uitgesproken brexit-voorstanders.

Europese verkiezingen

Dat idee is versterkt door de grote overwinning van de brexit-partij bij de Europese verkiezingen in het VK. De pas 6 weken geleden opgerichte partij van anti-EU coryfee Nigel Farage haalde 28 van de 64 Britse EP-zetels terwijl er voor de regerende Conservatieven slechts 3 van de huidige 18 zijn overgebleven. “We steunen elke premier die ons land eind oktober uit de EU haalt zonder deal”, verklaarde Farage. Zijn brexit-partij zit echter niet in het Britse parlement en heeft dus geen invloed op de uiteindelijke uitkomst. Die gaat weliswaar in de richting van een harde brexit maar ook gaan er stemmen op om alsnog een tweede referendum over de EU-uittreding te houden. “Eigenlijk zijn we geen stap verder dan 3 jaar geleden”, verzuchten analisten dan ook.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin