Doorgaan naar artikel

‘Hard moeten vechten tegen trips in prei’

Bij Twan Wijnen in het Limburgse Maasbree zitten inmiddels alle preiplanten in de grond. Op 23 april startte de teler met planten, en dit liep door tot begin augustus. “Het planten verliep prima, ondanks dat het erg droog was”, zegt Wijnen half september.

“We hebben vrijwel ieder perceel beregend, voorafgaand aan het planten. Ook daar wen je aan. En het voordeel is dat je de watergift hierbij beter kunt sturen dan bij een natuurlijke regenbui. Dan is het altijd maar afwachten wat er valt, en is het vaak te veel of te weinig. En ook na het planten moesten we dit jaar fors meer beregenen dan gemiddeld.”

Hoge tripsdruk

Trips was de afgelopen maanden een groot issue. “We hebben hard moeten vechten tegen de trips. Door de hitte en de droogte is het insect dit seizoen een veel groter probleem dan andere jaren. En het aantal beschikbare middelen is beperkt, daarnaast zijn deze niet krachtig genoeg.”

Wijnen voerde de tripsbespuitingen tot nu toe met name ’s avonds laat, in de nacht of in de vroege ochtend uit. “Wanneer je dan heel veel water gebruikt en langzaam rijdt, kun je nog wel iets bereiken. Op die manier lukte het om de tripsdruk onder controle te houden, maar daar was ook alles mee gezegd. Gelukkig is het nu wat koeler en valt er meer regen. Hopelijk is een wekelijkse bespuiting de komende tijd voldoende om de trips onder de duim te houden. Het heeft dit seizoen al genoeg tijd, energie en geld gekost”, zegt hij op 13 september.

Aanpak onkruid

Door de droogte kiemde er deze zomer weinig onkruid. Maar de regenbuien van de laatste tijd zorgen er nu wel voor dat er af en toe meldes opduiken. “Die halen we dan handmatig weg; we voeren nu geen herbicidebespuitingen meer uit. Al met al is het tot nu toe een behoorlijk druk en bewerkelijk seizoen.”

Teruglopend aantal kilo’s

Wijnen startte in de laatste week van juli met het oogsten van de zomerprei met als ras Nunton. Hij haalt nu gemiddeld 50 tot 55 ton van een hectare. “Dat is netjes, maar we merken wel dat het aantal kilo’s terugloopt. De eerste prei was al redelijk ver ontwikkeld toen de droogte en de trips zich manifesteerden, maar de latere plantingen hebben hier behoorlijk wat last van gehad.”

De kwaliteit van de te leveren prei is momenteel goed. “Dat komt ook doordat we geen last hadden van schimmels, als gevolg van het droge weer. Er is wel wat tripsschade zichtbaar, maar dat is acceptabel gezien de omstandigheden.”

Fluctuerende prijzen

De prijzen fluctueren volgens Wijnen, die zijn producten afzet via Fossa Eugenia, sterk. “De prijs verschilt bijna van dag tot dag. Sommige partijen leveren een goede prijs op, terwijl partijen met een beetje tripsschade veel minder opbrengen.”

Een topjaar zal het sowieso niet worden. “We hebben ontzettend hard moeten werken en ook nog eens flinke kostenstijgingen voor onze kiezen gekregen. In totaliteit ligt de kostprijs zeker 15 procent hoger dan vorig jaar. Dat betekent dat er onder de streep waarschijnlijk minder overblijft.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Twan Wijnen

vollegrondsgroenteteler in Maasbree (L.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin