Doorgaan naar artikel

Handelsoverschot EU verse groente verdampt

De tendens van zwakke export naar het Verenigd Koninkrijk zet door. - Foto: Gerard Boonekamp

De tendens van zwakke export naar het Verenigd Koninkrijk zet door. - Foto: Gerard Boonekamp

De export van verse groente uit de EU-landen is tot juni niet meer groter dan de import.

Dat blijkt uit handelscijfers van de Europese Commissie. In de eerste 5 maanden werd voor € 2,7 miljard aan verse groente uitgevoerd naar landen buiten de EU, een stijging van € 0,2 miljard. De import steeg met € 0,5 miljard echter sneller naar eveneens € 2,7 miljard. Het overschot op de handelsbalans was in die periode in 2021 nog € 300 miljoen en is nu verdampt. Het gaat evenwel om vroege cijfers, nog niet over het hele Europese oogstseizoen.

Door de energiecrisis is de groenteproductie in Europa wel lager dan voorzien en is de import gestegen, zo meldt de Europese Commissie. Ook de uitvoer van tomaten naar Engeland blijft dit jaar achter, sinds de Brexit ook een derde land (buiten de EU). Problemen in de teelt in Europa deze zomer zijn niet in deze cijfers nog zichtbaar.

Val export bewerkte groente Rusland

De relatief sterkste stijging in handel vindt plaats in bewerkte groente en fruit. De export en import steeg fors voor de EU als geheel. Op zich is dat opmerkelijk. De uitvoer van bewerkte groente en fruit naar Rusland was nog altijd mogelijk, ondanks de ban op verse groente en fruit. Door de oorlog daalde die uitvoer wel met 53%. De handelsbalans in verwerkte groente en fruit voor de EU is wel positief gebleven. Er wordt € 1,5 miljard meer geëxporteerd dan ingevoerd. Bij vers fruit zijn EU-landen veel meer aangewezen op import. De importwaarde van € 8,9 miljard staat niet in verhouding met de uitvoer van € 2,5 miljard. De negatieve handelsbalans liep dit jaar nog verder op.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin