‘Handel kan direct aan consument leveren’

20-11-2013 | |
‘Handel kan direct aan consument leveren’

De traditionele groente- en fruithandel heeft omzetkansen door de groei van internetverkoop.

Handelsbedrijven zijn voldoende uitgerust om distributie van consumentenorders ook op zich te nemen, naast de traditionele orders van winkelbedrijven. Dat stellen analisten van ING Economisch Bureau in het rapport AGF Handel op zoek naar een gezonde toekomst. Het voorbeeld wordt niet in het rapport genoemd, maar The Greenery zet op dat punt al stappen door met het voormalige directielid Henk Niemansverdriet in Superdirect.com te participeren. The Greenery is leverancier van verse groente en fruit aan Superdirect.com dat het eerste afhaalpunt opende in Eindhoven. Greenery-dochter Hollander Barendrecht verzamelt de bestelde boodschappen en levert ze bij het afhaalpunt af.

Het ING-rapport geeft verder een brede samenvatting van bekende zaken in de groente- en fruithandel. Wel komt eruit naar voren dat het aantal exporteurs van groente en fruit nog steeds toeneemt. De omzet van de groothandel was in het eerste kwartaal ook gestegen.

Interessant is wel de import van verse groente. Nederland importeert vooral groente uit Spanje (30 procent), maar Duitsland staat op de tweede plek met 15 procent, nog voor België met 14 procent. Veel van de verse groente wordt weer geëxporteerd.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer