Doorgaan naar artikel

Halve spuit voor het hele werk

Halve spuit voor het hele werk

Halve spuit voor het hele werk

‘Een bijzonder project’ noemt teeltman Jurgen Blom bij Van der Avoird trayplant de nieuwe spuitmachine voor gebruik tijdens de opkweek van aardbeiplanten. Vanwege de bijzondere boom, aparte luchtondersteuning en op wendbaarheid gerichte compacte bouw.

In printuitgave 23 van Groenten & Fruit (4 november) staat het artikel over deze machine, en wordt ingegaan op het hoe en waarom. Onderstaand een impressie in beelden.

 • De sticker op de zijkant van de spuitmachine van Van der Avoird Trayplant. Teeltman Blom wil zo uitdragen dat de machine -als het even kan- ook gebruikt wordt voor groene middelen en voor bemesting.

  De sticker op de zijkant van de spuitmachine van Van der Avoird Trayplant. Teeltman Blom wil zo uitdragen dat de machine -als het even kan- ook gebruikt wordt voor groene middelen en voor bemesting.

 • De vloeistoftank (en de rest van de spuit) zit zo dicht mogelijk op de trekker.

  De vloeistoftank (en de rest van de spuit) zit zo dicht mogelijk op de trekker.

 • Smalspoor, want de ruimte is beperkt.

  Smalspoor, want de ruimte is beperkt.

 • Het uitklappen verloopt zo dat het evenwicht gewaarborgd blijft.

  Het uitklappen verloopt zo dat het evenwicht gewaarborgd blijft.

 • Twee ventilatoren voor drie boomdelen.

  Twee ventilatoren voor drie boomdelen.

 • De loopwielen achterop kunnen vrij zwenken, om vlot te manoeuvreren.

  De loopwielen achterop kunnen vrij zwenken, om vlot te manoeuvreren.

 • Bij achteruitrijden moeten de wielen recht achteruit en vast staan, anders valt er niet te werken. Technisch gezien is dat opgelost door de zwenkassen van beide wielen te voorzien van een tandwiel. De tandwielen zijn met een schakelketting met elkaar verbonden. Voorafgaand aan het achteruit rijden wordt een tandwiel hydraulisch vergrendeld, en zo het betreffende wiel geblokkeerd. Tegelijk wordt ook het andere wiel geblokkeerd.

  Bij achteruitrijden moeten de wielen recht achteruit en vast staan, anders valt er niet te werken. Technisch gezien is dat opgelost door de zwenkassen van beide wielen te voorzien van een tandwiel. De tandwielen zijn met een schakelketting met elkaar verbonden. Voorafgaand aan het achteruit rijden wordt een tandwiel hydraulisch vergrendeld, en zo het betreffende wiel geblokkeerd. Tegelijk wordt ook het andere wiel geblokkeerd.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin