HAK: verder verduurzamen teelt met nieuw keurmerk

14-01 | Laatste update op 08-07 | |
HAK-groenten, rode kool. - Foto: ANP/ Harold Versteeg/ Hollandse Hoogte
HAK-groenten, rode kool. - Foto: ANP/ Harold Versteeg/ Hollandse Hoogte

HAK gaat met telers in gesprek over verdere verduurzaming bovenop PlanetProof als ze het certificaat B Corp behaalt.

B Corp is een Amerikaans certificaat en geldt als één van de hoogst haalbare erkenningen voor sociaal en milieubeleid. B Corp behelst een schriftelijk onderzoek naar het bedrijf en sector, waaronder het inkoopbeleid. Daaruit verschijnt een rapport met scores op gebied van milieu, medewerkers, klanten, community en bestuur. In dat proces zit HAK.

Effect op telers

Het certificaat heeft invloed op de relatie van het bedrijf met haar telers. Andere Nederlandse B Corp bedrijven zijn onder meer Ben & Jerry’s (ijs) en Tony Chocolony (slaafvrije repen). Bij deze bedrijven geldt dat leveranciers moeten floreren door te werken volgens de richtlijnen van B Corp. Ook voor HAK zal het certificaat de relatie met telers veranderen. De inkoop van HAK kenmerkt zich door duurzame lokale teelt en extra compensatie voor inspanningen om de teelt steeds verder te verduurzamen. De richting blijft gelijk, de vooruitgang moet sneller, laat HAK weten. “Nu we de On the Way to PlanetProof-certificering van al onze zomer- en wintergroenten van Nederlandse bodem hebben afgerond, pakken we door met die groene missie. En worden we met B corp extra gestimuleerd om op heel vlakken als bedrijf zelf, en in de samenwerking met onze ketenpartners de lat van verdere verduurzaming steeds hoger te leggen. Gedurende dat proces zullen we onder andere met de telers die verdere en beoogde verduurzaming van de teelt bespreken”, laat HAK weten.

Consequenties PlanetProof en contractprijs

B Corp is niet een vergelijkbaar keurmerk als On the Way to PlanetProof en meet niet de prestaties van individuele teeltbedrijven. Het boekenonderzoek naar onder meer inkoop wordt elke drie jaar herhaald.

HAK zit midden in de contractonderhandelingen voor komend seizoen met telers. Of dit certificaat betekent dat algemene kostenstijgingen in de teelt sneller worden doorberekend in contractprijzen, is niet duidelijk. HAK wil daar in deze fase niet op reageren.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer