Doorgaan naar artikel

‘Hagelschade vergt secuurder bessensnoei’

Het zonnedak maakt gewaswerk soms comfortabeler, maar kon vorig jaar niet alle hagelschade voorkomen. - Foto: Herbert Wiggerman premium

Het zonnedak maakt gewaswerk soms comfortabeler, maar kon vorig jaar niet alle hagelschade voorkomen. - Foto: Herbert Wiggerman

Rini Kusters had ook tijdens de weken met nat en grijs weer baat bij zijn zonnepanelen. Hij kon beschut daaronder zijn rode bessen snoeien.

Het is komkommertijd op het bedrijf van Rini Kusters in Wadenoijen. “Echt zo’n tijd waarin je lekker kunt prutsen. Alles mag en niets moet.” Hij is nu op zijn gemakje de rode bessen onder zonnepanelen aan het snoeien. “Hier sta ik lekker droog en vang veel minder wind. De peren snoei ik wel verder als het mooier weer is. Die zijn toch bijna klaar. Ze voorspellen wat vorst. Dat is heerlijk weer om peren te snoeien. De pruimen komen pas in maart aan de beurt.”

Snoei vergt meer tijd

De snoei van de rode bes vergt meer tijd dan anders. “Het is lastig om voldoende eenjarig hout in de struiken te houden. De hagel van vorig jaar heeft veel eenjarig hout beschadigd. Waar ik normaal de keuze heb uit 7 of 8 takken, is dat nu een stuk minder. Dus ik moet nu goed kijken waar ik knip, goed selecteren. Ik laat nu ook wat korter hout staan, dat ik normaliter zou wegknippen.” Hij schat in dat de productie aan de verhagelde kant straks zo’n 30 procent lager ligt dan anders. “Om de productiederving te beperken, laat ik aan de andere kant maar een takje extra staan.”

Het areaal rode bes is Kusters aan het uitbreiden. “Ik ben daar nu een kwart ha voor aan het klaarmaken. Daar komen Junifer en Haronia te staan. Junifer is vroeg en Haronia juist laat. Samen met de Rovada, valt de oogst mooi gespreid.”

Blije perentelers op beurs in Goes

Komkommertijd biedt ook mogelijkheden om de dagen, ter afwisseling, wat anders te vullen. Zo kon hij eind januari naar de Zeeuwse Fruitteeltdag in Goes. “Dat heb ik gecombineerd met een bezoekje aan kennissen in die regio. De beurs viel me helemaal niet tegen! Er stonden meer stands dan ik had verwacht. Ook de sfeer was goed. Zeker de perentelers waren goed te spreken, nu de markt oploopt. De appelmarkt is wel kommer en kwel, maar over het algemeen waren de telers die ik sprak, redelijk positief. Kortom, het was een goede dagbesteding, als moest ik er een eindje voor rijden.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Delen

Image
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin