Doorgaan naar artikel

‘Grovere tomaten aan einde teelt’

Dankzij veel licht zijn de tomaten van de laatste trossen weer wat grover. Foto: Roel Dijkstra

Dankzij veel licht zijn de tomaten van de laatste trossen weer wat grover. Foto: Roel Dijkstra

“Bij de laatste twee trossen verwachten we iets grovere tomaten van meer dan 38 gram”, zegt Johan Noordermeer van Kwekerij Noordermeer in Hellevoetsluis.

De tomaten zijn goed uitgegroeid en de kwaliteit is goed. Deze zijn wel iets minder grof dan in de zomer. In week 46 is het gemiddeld vruchtgewicht 36 gram. Dit is volgens de tomatenteler normaal aan het einde van het seizoen.

“Door het vele licht wat erin zit, zijn de tomaten van de laatste twee trossen wel weer iets grover. Tijdens de bloeiperiode zijn ze sterk aangelegd. Er zit veel kracht in. Ook hebben we naar het einde toe de plant goed ‘opengesneden’. Door veel tussenblad weg te snijden, hebben we de plant goed opengehouden. Dat is prima voor de ventilatie en is er veel licht op de tomaten terecht gekomen.”

Gezond tomatengewas

Noordermeer heeft het gewas gezond kunnen houden en dat zal naar verachting tot het einde van teelt zo zijn. “We hebben weinig Botrytis gezien. Mogelijk komt dat omdat we er bovenop hebben gezeten met preventieve maatregelen en ontvochtigen.”

Voor wat betreft de plagen was alleen witte vlieg altijd aanwezig, die lastig te bestrijden is. “Op bepaalde vakken is te veel witte vlieg aanwezig. We spuiten met Closer en Oroganic en hebben daar extra gele linten opgehangen. De druk van witte vlieg blijft aanwezig”, vertelt de tomatenteler. Hij is blij dat het voor de rest rustig is gebleven en nog steeds geen Tuta en spint is gesignaleerd.

Minder productie

In week 47 heeft de laatste ronde van het laten zakken van gewas plaatsgevonden. In die week is er nog normaal geoogst door 1,5 keer rond te gaan om trossen te knippen. In week 48 is nog één rondje geknipt en op 1 december is vanuit achterin de kas begonnen met het leegknippen. Op 5 december worden de laatste trossen geoogst.

Noordermeer: “Door de open plekken als gevolg van de stormen in februari verliezen we elke week wel productie. Toch hadden we aan begin van het jaar niet gedacht dat het toch nog zo goed zou eindigen.”

Voorbereiding teeltwisseling

In week 46 is het blad in de looppaden opgerold en uit de kas verwijderd. Ook is het loopfolie eruit gehaald. Het gronddoek is blijven liggen.

In voorbereiding op de teeltwisseling heeft de teler een planning en afspraken gemaakt met het uitzendbureau voor extra handjes. Op 6 december komt een loonwerken het gewas eruit draaien. De dag erna gaan de steenwolmatten eruit. “Wij lopen van tevoren de trekdoeken op de buisrail uit om het gewas op te leggen.”

Schoonmaken en ontsmetten

Nadat de steenwolmatten uit de kas zijn, worden de losse bladeren en tomaten uit de paden geharkt. Noordermeer: “Dan eerst de teeltgoten schoonspuiten met chloorbleekloog. En als het vuil, zoals opschot en plantresten, eruit is, gaan we verder met ontsmetten. We gaan meerdere keren breed chloorbleekloog spuiten met de apparatuur die daarvoor zelf hebben.”

De druppelleidingen en – slangen worden een nacht vol gezet met een oplossing van waterstofperoxide voor ontsmetting. De druppelaars gaan in een vat met salpeterzuur en waterstofperoxide. Dit om ze te ontsmetten en de aanslag van meststoffenresten eraf te halen.

Auteur: Harry Stijger

Beheer
WP Admin