Doorgaan naar artikel

Grove vleestomaat duur door uitval teelt EU

Coeur de boeuf tomaten premium

Voor de Coeur de boeuf-tomaten werd vorige week meer dan €4 betaald. - Foto: Misset

Grove vleestomaten en vooral specialty Coeur de boeuf zijn schaars geworden door uitval van teelt in zuidelijk Europa.

De prijs voor tomaten van het ras Coeur de boeuf is flink gestegen de afgelopen weken. Op Belgische veilingen werden donderdag prijzen betaald van boven € 4 per kilo. Dat wijkt sterk af van voorgaande jaren, zoals € 0,76 in 2022 of € 1,91 in 2021. Ook maandag 31 juli lag de prijs voor Coeur de boeuf nog op € 3,60.

Extreem weer in Zuid-Europa

De grote prijsstijging deed zich een week geleden voor. De hoge prijzen lijken vaste vorm te hebben omdat veel zuidelijke landen te weinig productie hebben. REO veiling in Roeselare laat weten dat sommige Italiaanse streken te veel extreme neerslag hebben gehad en andere streken juist lijden onder extreme warmte en droogte. Ook andere gebieden in Europa kampen met zware teeltomstandigheden waardoor weinig lokale productie is.

Ook gewone grove vleestomaten duurder

De gewone grove vleestomaten bewegen mee in deze prijsstijging, maar niet in dezefde extreme mate. Voor grove vleestomaten worden nu prijzen betaald boven de € 0,85 per kilo. De gematigder stijging komt doordat de aanvoer grove vleestomaten groter is dan de aanvoer van Coeur de boeuf.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin