Doorgaan naar artikel

Grotere plukprestatie met plukbandmachine Pluto

Plukbandmachine Pluto van fabrikant Boreco. - Foto: Wouter van Teeffelen

Plukbandmachine Pluto van fabrikant Boreco. - Foto: Wouter van Teeffelen

De nieuwe plukbandmachine Pluto maakte op een demonstratie donderdag veel indruk op fruittelers.

Een grotere plukprestatie, in vergelijking met een pluk-o-trac goedkoper en door de brede band met buffering kunnen plukkers gewoon doorplukken tijdens het wisselen van de kist. De nieuwe plukbandmachine van Agricom doet het in de praktijk niet verkeerd.

Belangstellenden konden woensdag- en donderdagavond (29 en 30 september) Pluto voor het eerst in de pluk aan het werk zien, bij de fruittelers Van Rossum in Stavenisse en Vissers Fruit in Ophemert. De nieuwe machine werd in juni op de Appeldag geïntroduceerd en wordt nu in de praktijk uitgetest op beide fruitteeltbedrijven. Een derde machine loopt in Noord-Duitsland en vanaf volgend seizoen is de machine in beperkte oplage te koop.

Eén centrale plukband

De machine kenmerkt zich door één centrale plukband waar de geplukte appels en peren op gelegd worden. Vervolgens worden met een extra brede kistenvuller de vruchten in de voorraadkisten gelegd.

De extra brede kistenvuller. - Foto: Wouter van Teeffelen

De extra brede kistenvuller. – Foto: Wouter van Teeffelen

Aanwezige telers noemden naast de al aangehaalde voordelen ook de uniformiteit van het product in de kist. Bij pluktreinen waarbij de koppen met een plukstelling geplukt worden, zie je regelmatig dat de kisten met appels die uit de kop komen toch anders zijn dan onder in de boom geplukt.

Vanaf volgend jaar leverbaar

De machine wordt ontwikkeld en verkocht door Agricom, in samenwerking met machinebouwer Boreco, in de fruitteelt vooral bekend van plukstellingen. Veel aspecten van deze nieuwe Pluto zijn herkenbaar uit de veelgebruikte plukstellingen, maar name de ontwikkeling van de plukband en de kistenlediger was nieuw. Deze pluk is een testjaar. Volgend jaar zal naar verwachting de eerste serie worden geproduceerd en verkocht.

Delen

Image
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin