‘Grote vraag biologische groentegewassen’

21-03-2016 | Laatste update op 03-10 | |
'Grote vraag biologische groentegewassen'
'Grote vraag biologische groentegewassen'

Het aantal gecertificeerde biologische bedrijven blijft stijgen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van Skal Biocontrole, die maandag zijn gepubliceerd. Naar biologische groente is veel vraag, zo blijkt.

Bij Skal Biocontrole waren eind vorig jaar 3.977 bedrijven geregistreerd als producent of verwerker van biologische producten. Het aantal gecertificeerde primaire biologische bedrijven is 1.508, 137 meer dan in 2014. Er zijn daarnaast nog 117 bedrijven in omschakeling. Het totale areaal voor biologische productie is toegenomen tot 59.120 hectare, een deel daarvan zit nog in de omschakeling naar biologische productie.

Het aantal biologische bedrijven ligt al jaren tussen de 1.400 en 1.500. Met de toename in 2015 lijkt een stijgende lijn te zijn ingezet.

Groeiende vraag

In een reactie zegt directeur Bavo van de Idsert van de koepel van biologische bedrijven dat de Nederlandse biologische landbouw de groeiende vraag naar biologische producten niet kan bijbenen. “Er is op dit moment grote vraag naar biologische zuivel, biologisch vlees en biologische groentegewassen. We importeren zelfs biologische melk, terwijl er tegelijkertijd een overschot aan gangbare melk is.”

Het aandeel biologische producten bij de verkoop in supermarkten is in Nederland stijgend, maar bedraagt niet meer dan 3,7%. In Denemarken bedraagt het biologisch segment in de supermarktverkoop 7,6%.

Van den Idsert constateert dat er drempels zijn voor gangbare boeren om over te stappen naar biologische landbouw. Dat zou kunnen worden vergemakkelijkt door financiële regelingen te treffen, zegt Van den Idsert. Bionext pleit ervoor om vrijkomende overheidsgronden bij voorkeur te verpachten aan biologische bedrijven, omdat in de biologische veehouderij behoefte is aan meer grond. Investeringen in de biologische landbouw zouden per definitie onder groene investeringsregelingen moeten vallen, zegt Van den Idsert.

Flevoland aan kop

Uit de gegevens van Skal Biocontrole blijkt dat Flevoland de belangrijkste provincie is voor de biologische productie. Zowel procentueel (aandeel biologische ten opzichte van  gangbaar) als in omvang van het areaal levert Flevoland de grootste oppervlakte. Van de 59.120 hectare biologische landbouwgrond (inclusief omschakeling) ligt 9.092 hectare in de jongste provincie.

Volgens Bionext kunnen provincies een belangrijke rol spelen bij de omschakeling.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer