Grote terugroepactie groentenconserven Aldi

11-02-2020 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

Aldi roept dinsdag biologische linzen en witte bonen terug omdat er stukjes glas in kunnen zitten.

Vrijdag gebeurde hetzelfde met de Mama Nature biologische kikkererwten met quinoa.

Het gaat om Duitse bonenconserven van de fabrikant Clama Gmbh. uit Mühlheim an der Ruhr. De Duitse bonen lagen in alle winkels van Aldi Nord en worden dus zowel in Duitsland als Nederland teruggeroepen. Aldi-leveranier Clama is een internationale groentenverwerker met vestigingen in Duitsland, Polen, Vietnam, China en de Verenigde Staten (VS). Naast groenten, is Clama ook leverancier van bewerkte vis en andere voedingsmiddelen.

Spaanse groente

Uit de melding in het Rapid Alert System for Food and Feed van de EU, blijkt dat Clama Spaanse groente importeerde voor de biologische conservenproducten. Of het glas via de grondstoffen of tijdens de verwerking in de groente is beland, wordt niet duidelijk uit de melding. De eerste melding aan dat meldsysteem is gedaan op 7 februari na klachten van consumenten. Het risico wordt als ernstig ingeschat door de autoriteiten, blijkt uit de melding. De potjes zijn geëxporteerd naar Nederland en Portugal, blijkt uit het overzicht. Voor de fabrikant leidt de terugroepactie al snel tot een kostenpost van enkele miljoenen euro‘s.

Terugroepactie

De potjes van het biologische merk Mama Natura zijn verkocht sinds 27 januari 2020 in de winkels van Aldi Nederland en Duitsland en hebben een houdbaarheidsdatum van 31-12-2023. Klanten kunnen het product, ook als het al is aangebroken, terugbrengen naar de winkel.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer