Grote prijsverschillen en prijspieken bij groente in EU

03-03-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Nederland kende een relatief matige prijsstijging van groente deze winter. - Foto: Roel Dijkstra
Nederland kende een relatief matige prijsstijging van groente deze winter. - Foto: Roel Dijkstra

De verstoorde groentenproductie deze winter heeft in EU-landen tot sterk wisselende groentenprijzen geleid voor consumenten.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Deze Europese cijferdienst geeft geen verklaring voor de verschillen, maar EU-landen verschillen in omvang van import en wijze van inkoop (contracten versus daghandel).

Plus 46 punten

Van november tot en met januari steeg de prijsindex in Kroatië met 42 punten en met 46 punten in Cyprus. Dat is bijna de helft duurder. In de indexcijfers wordt het jaar 2015 als basisjaar met 100 punten genomen.

Zwitserland

In Zwitserland (geen lid van de EU) daalde de prijsindex voor verse groente juist enkele punten in die periode. Bulgarije kende in januari een prijsindex voor verse groente van 135 punten (plus 42 punten ten opzichte van november). Nederland had in januari een prijsindex van 108 punten. De krapte op de groentemarkt in de EU deze winter leidde in Nederland tot een oplopende index van 7 punten.

Verstoorde groenteproductie

Bij de meeste Europese Unie-landen had de verstoorde groenteproductie deze winter een effect van rond 20 punten (onder meer Duitsland, Litouwen, Tsjechië en Hongarije). Nederland, België en Denemarken, maar ook Portugal, kende een relatieve zwakke prijspiek. In Denemarken steeg de prijsindex 3 punten. In Zweden was de stijging 17 punten.

Spanje, de belangrijkste groenteproducent in de winter, kende een opleving van 6 punten in januari ten opzichte van december.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer