Grote middelenfabrikanten werken samen

18-04-2013 | |
Grote middelenfabrikanten werken samen

Bayer CropScience en Monsanto wisselen licenties voor nieuwe technologieën uit. Het betreft een omvangrijke deal waarvan de financiële waarde niet is bekendgemaakt.

Monsanto verleent haar Duitse branchegenoot onder meer de licenties voor Genuity Roundup Ready 2 Yield en Genuity Roundup Ready 2 technologie voor sojabonen in de VS en Canada.

Tevens krijgt Bayer CropScience de licentie voor Intacta RR2 Pro-technologie in soja voor Brazilië. Het betreft een planteigenschap die door Monsanto is gevonden en de plant afweer biedt tegen insecten en de eerste in haar soort in soja. Tevens krijgt het bedrijf uit Noordrijn-Westfalen een optie op een licentie voor de technologie in andere Latijns-Amerikaanse landen. Het betreft licenties waarvoor royalty’s moeten worden afgedragen aan Monsanto.

Monsanto krijgt voor haar pijplijn licenties op technieken die onderzoek naar het tegengaan van de maiswortelboorder moet helpen evalueren. Het Amerikaanse bedrijf krijgt tevens evaluatietechnieken voor herbicidetolerantie in planten. Recent sloot Monsanto ook omvangrijke licentiedeals met Dupont, waarmee het in diverse juridische gevechten was verwikkeld, en Dow AgroSciences. De deals zijn volgens analisten een gevolg van de stijgende kosten voor productontwikkeling.

De combinatie van technologieën van Monsanto en Bayer CropScience maakt dat boeren betere opties krijgen in de bestrijding van insecten en plantziekten, aldus Rüdiger Scheitza, het hoofd van strategie en business management van Bayer CropScience. Volgens voorzitter Brett Bergemann van Monsanto leidt de deal tot meer keuze voor boeren en innovatie in de sector.  

Monsanto is de grootste zaadveredelaar ter wereld. Bayer CropScience is de nummer twee, maar wel aanzienlijk groter dan Monsanto in de afzet van gewasbeschermingsmiddelen.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen


Beheer