Doorgaan naar artikel

Grote Duitse supermarktfusie onzeker

Het gerechtshof in Düsseldorf heeft met een uitspraak de overname van Kaiser’s Tengelmann door Edeka onzeker gemaakt.

Door de overname van de winkels van Kaiser’s Tengelmann zou een inkooppartij op de Duitse markt verdwijnen ter grootte van een consumentenomzet van 2,5 miljard euro. Dat is een supermarktketen die in Nederland ergens tussen Plus en Jumbo zou uitkomen. Ter vergelijking: Edeka maakt als marktleider een marktomzet van 50 miljard euro. Het Duitse marktaandeel van Edeka nadert de dertig procent.

De rechter heeft in een voorlopig oordeel de rol van de Duitse minister Sigmar Gabriel bekritiseerd. Hij was niet objectief genoeg in zijn benadering van de fusie. Hij heeft gesproken met beide topmannen van de bedrijven en concurrent Rewe buiten beeld gelaten. Ook Rewe had een oogje laten vallen op de winkels van Kaiser’s Tengelmann.

De mededingingsautoriteit blokkeerde de deal vorig jaar omdat Edeka met Kaiser’s in onder meer Berlijn, München en Bonn zo dominant zou worden dat de combinatie ‘effectieve concurrentie’ zou verhinderen. Gabriel gaf toch toestemming onder voorwaarden van behoud van banen bij het concern.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin