Doorgaan naar artikel

‘Grootschalig overschotten groente verwerken’

In Veghel gaan onder meer cateraar Hutten en groothandel Sligro grootschalig versproducten verwerken tot soepen en sauzen.

Volgens directeur van deze Verspillingsfabriek Corien Poederbach willen grote leveranciers met restromen aanhaken. ‘We worden benaderd door grote partijen met enorme reststromen, zo sprak ik laatst een teler van spruiten die 12.000 kilo in vijf weken moest weggooien.”

Hutten werkt al intensief samen met boeren en tuinders voor het huismerk De Guijt. Met deze ingrediënten bereidt Hutten in Veghel de producten voor restaurants. Hoewel Hutten spreekt over het opwaarderen van de afgeschreven groente in deze Verspillingsfabriek, lijkt het businessmodel niet gericht op inkoop van deze productstromen. Poederbach: “In de Verspillingsfabriek worden als basis geredde producten gebruikt. Bijvoorbeeld groente en fruit die door hun vorm niet voor verkoop geschikt zijn, producten die in de retail tegen de THT-datum aanzitten en niet meer verkocht kunnen worden, producten die als overschot zijn bestempeld en daardoor vernietigd zouden worden of producten die door de leverancier niet verder verwerkt kunnen worden omdat ze geen bestemming meer hebben.”

Hutten investeert twee miljoen euro in het project. Een oud distributiecentrum in Veghel wordt omgebouwd tot een fabriek om groenten, vlees, brood en andere verswaren te verwerken tot soepen, sauzen, ragouts, smaakmakers en bindmiddelen voor de levensmiddelenindustrie.

De fabriek zal begin 2016 de poorten openen. Het cateringbedrijf verwacht dat het recyclingproject op termijn 50 tot 60 banen zal opleveren. Het bedrijf Hutten steekt volgens het Brabants Dagblad twee miljoen euro in het project.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin