Doorgaan naar artikel

Groot verschil winkelprijzen groente met buurlanden

Duitse supermarkten voeren prijsdalingen harder door dan in Nederland. In België stegen groenteprijzen in februari.

Nederlandse consumenten betaalden in februari 1,9 procent minder voor verse groente dan een jaar eerder. In Duitsland is de daling groter; bijna 14 procent. In Duitsland was de uitschieter naar boven ook harder in 2023, waardoor groenteprijzen nu in Duitsland zo op het niveau van 2022 liggen. Opvallend is dat Belgische cijfers duiden op een stijging van de groenteprijzen in februari van ruim 8 procent.

Inkoop in Duitsland

Dat de winkelprijzen in Duitsland hoger liggen bij krapte is een bekend gegeven. Het heeft te maken met de inkoop. Daar spelen vaste contractprijzen een minder grote rol, al hangt dat sterk af van winkelketens. Vorig jaar werd door handelaren wel geopperd dat Spaanse leveranciers liever naar Duitsland uitvoerden dan naar Verenigd Koninkrijk, omdat ze daar betere prijzen kregen dan de vaste prijzen naar het VK. Dat bleek ook uit exportcijfers later.

Fruit- en slasoorten waren wel duurder in februari bij onze oosterburen. Opvallend is dat voor winkelprijzen fruit in Nederland, Duitsland en België weinig verschillen bestaan in februari, terwijl die bij groenten juist zo groot zijn.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin