Doorgaan naar artikel

Groot rassenaanbod bloemkool voor weeuwen in 6-cm perspot

Meerdere bloemkoolrassen zijn geschikt voor de weeuwenteelt in 6-cm perspotten. - Foto: Stan Verstegen

Meerdere bloemkoolrassen zijn geschikt voor de weeuwenteelt in 6-cm perspotten. - Foto: Stan Verstegen

In een rassenproef weeuwenbloemkool op het Belgische Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver werden twintig rassen beoordeeld op hun geschiktheid voor de weeuwenteelt in 6-centimeter perspot. Meerdere rassen komen goed naar voren.

Onderzoeker Luc De Rooster van het PSKW liet de planten op 25 november 2022 zaaien bij een plantenkweker. Op 22 februari 2023 werd geplant en afgedekt met vliesdoek. De oogst viel tussen 17 mei en 12 juni 2023, aldus het verslag in Proeftuinnieuws 15.

Vroegste bloemkoolrassen

Volgens De Rooster voldeden de zeer vroege rassen Vivane en Speedstar niet in 6-cm perspotten. Easytop is in de proef het vroegste ras dat goed voldeed. NiZ 10-1240 (Hazera) voldeed ook goed, maar is een tot twee dagen later.

Verder voldeden Xenia (2 tot 3 dagen later dan Easytop), E 835 (Enza), Elintos en Prudentia goed. De laatste twee rassen zijn ongeveer een week later. De genoemde rassen hebben vrij weinig groeidagen en vormen weinig blad.

Latere rassen

De rassen vanaf 10 dagen later dan Easytop vormen meer blad en ook de kwaliteitssortering is beter. Dan gaat het in oogstvolgorde om Aerospace, NiZ-1283 (Hazera), Korlanu, Cleozil, Starway, SGC3132 (Syngenta) en SV5818VC (Seminis).

Niet-afgedekte rassen

Bij de bloemkoolrassen Alderan en SGC3132 is afdekken niet nodig. In deze proef gaven ze zonder afdekken een goed sorteringsresultaat, maar de kleur was iets minder wit dan van de gedekte rassen.

Alderan zit qua vroegheid tussen Prudentia en Aerspace, SGC2180 is in vroegheid vergelijkbaar met Korlanu. Beide rassen tonen zich in deze proef wel gevoelig voor valse meeldauw. Daartegen is niet behandeld en het vliesdoek is tot kort voor de oogst blijven liggen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin