Doorgaan naar artikel

Groot hepatitis-onderzoek bij 160 zachtfruittelers strandt

Image

De Nederlandse voedselwaakhond NVWA heeft afgelopen jaar in totaal 160 Nederlandse zachtfruittelers benaderd om te zoeken naar een Europese bron van Hepatitis A-besmettingen.

Het betrof een groot Europees onderzoek onder leiding van de Europese voedselwaakhond Efsa. De NVWA werd betrokken nadat ook in Nederland mensen ziek werden door de dezelfde virusstam als in andere EU-landen.

Het onderzoek richtte zich in andere landen op bevroren zachtfruit, maar in Nederland bleken de patiënten juist vaak vers zachtfruit te hebben gegeten. Daarop zocht de NVWA naat de twintig toeleveranciers van twee supermarktketens. Dat onderzoek is uitgebreid naar 160 teeltbedrijven, maar de herkomsten waren niet gekoppeld aan andere onderzochte netwerken. Vier telers bleken wel geleverd te hebben aan Ierland en Italië waar de uitbraak ook heeft plaatsgevonden, maar het onderzoeksspoor liep dood.

In het hele traceringsonderzoek dat door de EFSA werd gecoördineerd, werd van 43 partijen zachtfruit nagegaan wat de herkomst was. Uiteindelijk zijn daarvoor 6.227 transacties tussen 1974 bedrijven in kaart gebracht, waarbij Bulgaarse bramen en Poolse rode aalbessen de hoofdrol speelden. Bij deze producten wordt wel de bron van de besmetting gezocht.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin