Grondprijs daalt €2.500 per hectare

17-03-2015 | Laatste update op 31-10 | |
Grondprijs daalt €2.500 per hectare

Landbouwgrond is goedkoper geworden. Bij het Kadaster kwamen de afgelopen maand koopovereenkomsten binnen met een gemiddelde waarde van bijna €55.500 per hectare.

Dat is €2.500 per hectare lager dan in januari dit jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Kadaster.

De gemiddelde grondprijs daalde in februari vooral doordat er minder is betaald voor bouwland. In januari noteerde het Kadaster een gemiddelde waarde van ruim €67.800 per hectare voor akkerland. Afgelopen maand lag het gemiddelde op bijna €61.000 per hectare.

Naast bouwland daalde ook grasland in waarde. In januari lag de gemiddelde prijs net iets onder de €53.000 per hectare. Afgelopen maand was dat bijna €51.500 per hectare.

Het Kadaster publiceert de grondprijzen op basis van binnengekomen koopovereenkomsten. Het kan dus zijn dat de werkelijke deal al maanden eerder is afgesloten.

Volgens makelaarsvereniging NVM is er ‘genoeg te doen’ op de grondmarkt. Vooral in de komende weken tot aan 15 mei, het moment waarop de betalingsrechten worden bepaald op basis van het aantal hectares subsidiaire landbouwgrond, verwacht de NVM de nodige drukte op de markt. Arjan van der Waaij, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed: “Dat is jaarlijks een hectische periode. Veel boeren willen op die datum toch nog hun slag geslagen hebben”.

Volgens Van der Waaij nivelleert de grondprijs. In alle delen van het land trekt de prijs naar elkaar toe, stelt hij. Daarbij wordt nergens de grond goedkoper, maar gaat de prijs in bijvoorbeeld het Noorden van het land steeds harder richting de prijs in het Zuiden. Volgens landbouwdeskundige Cor Pierik van het CBS komt dit mede door het feit dat steeds meer melkveehouders zich begeven in traditionele akkerbouwgebieden. Vooral in gebieden als Zeeland, Groningen en de Drentse Veenkoloniën zijn er steeds meer melkveehouders die daar van zich laten horen, want daar is meer grond beschikbaar voor de afzet van de mest, weet Pierik.

Aan een voorspelling over hoe het komende halfjaar eruit gaat zien, durft Van der Waaij zich nauwelijks te wagen. “Uiteraard is de ontwikkeling van de grondmarkt afhankelijk van de rendementen.” Mochten de omstandigheden gelijk blijven, dan wordt de grondmarkt net als afgelopen jaar prijshoudend tot licht stijgend, denkt Van der Waaij.

ter Horst
Martijn ter Horst redacteur


Beheer