Doorgaan naar artikel

Groenteteler hield ‘omwonenden aan het lijntje’

Image

Foto: Canva

De rechter tikt een groenteteler op de vingers die in overleg over huisvesting van arbeidsmigranten omwonenden onfatsoenlijk aan het lijntje hield.

Dat blijkt uit de uitspraak in kort geding van de Rechtbank Roermond. Omwonenden van het Limburgse perceel waar huisvesting gepland staat, waren begin dit jaar intensief in overleg met de teler. Dat ging over de voorwaarden waarop huisvesting acceptabel was. Dat liep via advocaten, waarbij er steeds versies van een samenwerkingsovereenkomst werden gedeeld.

De teler trok zich terug uit het overleg, maar de rechter vindt zijn argumenten niet juist om uit het overleg te stappen. De omwonenden zijn van mening dat op een aantal punten toch overeenstemming was en willen dat de rechter dit afdwingt met een dwangsom.

Jaarrond bewoning

Kern van de discussie is het gebruik van de geplande woningen. Deze zouden niet buiten het teeltseizoen om gebruikt worden. Daarop kwam de teler terug door andere bepalingen aan te dragen, die meer ruimte gaven voor jaarrond bewoning. De bewoners denken dat de teler van de wethouder heeft vernomen dat regels over permanente bewoning versoepeld zouden worden. Daardoor kwam hij later toch met nieuwe bepalingen.

De rechter noemt de handelswijze van de teler hoogst onfatsoenlijk, omdat omwonenden daardoor steeds meer moesten uitgeven voor rechtsbijstand. Toch was er nog geen sprake van een afdwingbare overeenkomst, stelt de rechter. Daarmee werd de teler dus wel in het gelijk gesteld.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin