Doorgaan naar artikel

GroentenFruit Huis bestookt telers en consumenten met januarikalender

De maand januari gaat hand in hand met goede voornemens voor een gezonde start van het nieuwe jaar. GroentenFruit Huis heeft als missie om een gids te zijn naar een gezonde generatie. Daarom draagt het graag een steentje bij met informatie aan consumenten, én aan telers.

Om een gezonde start voor consumenten te vergemakkelijken heeft GroentenFruit Huis de januarikalander ontwikkeld. Deze is bedoeld om mensen te inspireren en aan te moedigen om lekkere gerechten te maken met groenten en fruit.

Elke dag groente- of fruitproduct centraal

Afbeelding: GroentenFruit Huis
Afbeelding: GroentenFruit Huis

Gedurende de hele maand januari zet GroentenFruit Huis elke dag een groente- of fruitproduct centraal. Hier is een recept aan gekoppeld, boordevol groenten en fruit, afkomstig van Veggipedia.nl. Dit is de groente- en fruitencyclopedie vol informatie over groenten en fruit. Van voedingswaarde en bewaartips over meer dan 475 groente- en fruitsoorten tot aan ruim 400 gezonde, lekkere recepten.

Elke dag zal op de Veggipedia Facebook– en Instagram-accounts een post verschijnen met daarin het desbetreffende stuk groenten of fruit met verwijzing naar een passend recept. Zo is eerder deze maand al aandacht besteed aan typische wintergroenten als pompoen en spruiten en komen verder de populaire vruchtgroenten tomaat, paprika, courgette en komkommer aan de beurt, maar ook de (exotische) fruitsoorten mango, banaan, appel, peer en blauwe bes.

Factsheets over de markt

GroentenFruit Huis is tevens actief in het verzamelen van marktinformatie. Deze marktinformatie helpt bedrijven bij het maken van keuzes, bijvoorbeeld over het belang van een product op een bepaalde exportmarkt, waar nog kansen liggen of welke producten favoriet zijn bij consumenten in bepaalde afzetmarkten.

Sinds een jaar publiceert GroentenFruit Huis met enige regelmaat een factsheet die in het teken staat van een specifiek product. Recent zijn factsheets gepubliceerd over komkommer en blauwe bes. Eerder kwamen ook tomaat, paprika en avocado aan bod.

Uit de factsheet komkommer blijkt bijvoorbeeld dat als gevolg van de hoge energieprijzen van afgelopen jaar, de komkommeroogst in Nederland met zo’n 10% is gedaald en de consumentenprijs in eerste helft van 2022 met 34% is gestegen.

De afzet van Nederlandse komkommers is met 47% het grootst in Duitsland en daarna met 15% in ons eigen land. In Nederland eten we gemiddeld 5 kilo verse komkommers per persoon per jaar. Ook de consumptie van de snackkomkommer is ten opzichte van drie jaar geleden bijna verdriedubbeld en wordt steeds populairder.

Meeste blauwe bessen geïmporteerd

Waarbij komkommers voornamelijk in ons eigen land worden geteeld, wordt het overgrote deel van de blauwe bes geïmporteerd. De import van de blauwe bes naar Nederland is de afgelopen vijf jaar verdriedubbeld tot maar liefst 114 miljoen kilo. Peru is met een aandeel van 40% de grootste exporteur naar Nederland, gevolgd door Chili met 24%.

Nederland is zelf een belangrijke speler op de afzetmarkten in Duitsland en België en is in beide landen verantwoordelijk voor meer dan 40% van het aandeel blauwe bessen. In Nederland koopt 48% van alle huishoudens blauwe bessen. Vooral gepensioneerden met een hoog inkomen en tweepersoonshuishoudens kopen veel blauwe bessen. Dat sluit mooi aan bij een gezonde start. Want de gezonde eigenschappen van blauwe bessen worden in de media alom geroemd.

Meehelpen met promoten januarikalender

Dat brengt ons weer bij de actie van GroentenFruit Huis met betrekking tot de januarikalender. Hoe vaker mensen de boodschap tegenkomen, hoe beter deze blijft hangen.

Meehelpen om Nederland een gezonde start te laten maken? Dit kan door op uw eigen socialemediakanalen aandacht te besteden aan de januarikalender. Voor leden van GroentenFruit Huis is er een toolbox. Niet-leden kunnen makkelijk aanhaken door de berichten op de Instagram- en Facebook-pagina van onder andere Veggipedia te liken en delen.

Share this

Esmee van Breugel

GroentenFruit Huis

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin