Doorgaan naar artikel

‘Groenten zijn noodzaak, dat blijkt weer met coronavirus’

Foto: Fotostudio Wick Natzijl premium

Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Maarten Botman in Wervershoof startte in 1985 met zijn broer Cees met de teelt van broccoli. Nu werkt hij samen met zijn zoon Mark.

De teelt van broccoli werd halverwege de jaren tachtig met wat financiële ondersteuning gestimuleerd door de veiling. Zoon Mark kwam twee jaar geleden in de maatschap, met de bedoeling het bedrijf te zijner tijd voort te zetten.

Botman over zijn zoon: “Hij is superenthousiast, dat geeft me echt een boost om door te gaan. Hoewel, als je ziet wat er met dat coronavirus op ons afkomt … Wat nu wel weer duidelijk wordt, is dat je met de teelt van groenten in het ‘voordeel’ bent. Groenten zijn meestal niet luxe, maar wel altijd noodzakelijk. Ik heb collega’s die altijd veel geld hebben verdiend met producten voor verre bestemmingen. Maar nu zie je hoe snel dat kan omslaan.”

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Oogst winterbloemkool

Maarten en Mark Botman telen 150 hectare broccoli, 5 hectare groene savooiekool, 10 hectare winterbloemkool en 3 hectare vroege bloemkool.

De oogst van winterbloemkool startte in week 11. “De eerste kool had wel wat waterschade, dat is nu voorbij. Ze brengen € 2 per stuk op.”

De prijs voor groene kool trekt sinds enkele dagen ook flink aan. “Vandaag zit de prijs op 50 cent per kilo, dat was 35 cent”, zegt Botman op donderdag 19 maart. Deze kool zat al vanaf oktober in de vriescel. “Dat is eigenlijk te lang, maar als ik zie wat we er nu nog van kunnen maken, mag ik zeker niet mopperen.”

Vroege bloemkool

De vroege bloemkool is min of meer nieuw. “Daar zijn we vorig jaar mee gestart, we proberen het gat te vullen dat is ontstaan nadat verschillende grote bedrijven vroege bloemkool hebben ingewisseld voor pioenen en tulpen.”

Deze bloemkoolplanten gingen begin week 11 de grond in, op een perceel met zand. “Daar zijn we op maandag 13 maart even mee gestopt, omdat zelfs die lichte grond er nog matig bij ligt, als pudding. Over planten op zware grond hoeven we het niet te hebben, dat is nu nog kansloos.”

Drogend weer op komst

“We lopen dus wel achter”, constateert Botman. “We hebben de eerste broccoliplanten nu ook tien dagen in huis. De wind draait in de week van 23 maart naar het oosten met drogend weer, dus we moeten nog even wachten, totdat de grond echt goed is. Dan gaat het echt los, met planten, doek leggen en spuiten tegen onkruid.”

En over de personeelsbezetting: “Ik heb een goede groep van twaalf mensen, die zijn enthousiast om weer te beginnen, daar ben ik blij mee.”

Auteur: Joost Stallen

Delen

Image
Maarten Botman

teelt met zijn zoon Mark bloemkool en broccoli in Wervershoof

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin