Doorgaan naar artikel

Groenten en fruit vaker oorzaak voedselvergiftiging

Foto: ANP

Foto: ANP

Voeding is vaker verantwoordelijk voor voedselvergiftiging dan gedacht, met sla als meest gemelde bron voor norovirus. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek van de Food Standards Agency (FSA) naar besmettingen met onder meer het norovirus.

Nieuwe onderzoeksmethoden maken meer besmettingen herleidbaar naar voeding. Jaarlijks wordt het aantal zieken door voedselvergiftiging in het Verenigd Koninkrijk geschat op 2,4 miljoen. Daarvan gaat het in 380.000 gevallen om het eten van voeding met het norovirus.

Het onderzoek toont aan dat driekwart van de norovirusbesmettingen is te herleiden naar afhaalmaaltijden of restauranteten.

Sla belangrijke bron voedselvergiftiging

Voeding dat menselijke bewerking heeft ondergaan, loopt het meeste risico. Sla is daarin een belangrijke drager van het virus. De onderzoekers stellen dat 19,5% van de voedselvergiftigingen via norovirus aan sla te koppelen is. Op de tweede plaats staan frambozen met 4% van de gevallen.

Advies aan consumenten wijzigt niet

Hoofdonderzoeker Guy Poppy waarschuwt voor al te harde conclusies. “Dit betekent niet dat meer mensen ziek worden, alleen denken we dat voeding verantwoordelijk is voor meer besmettingen van norovirus dan gedacht. Ook kunnen consumenten veilig blijven eten via deze kanalen. Misschien lijken de percentages hoog, het risico voor consumenten is klein. We veranderen niet ons advies aan consumenten en bedrijven. Dit onderzoek onderstreept wel de noodzaak om de hoogste standaarden voor persoonlijke en voedingshygiëne toe te passen in catering en thuis.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin