Doorgaan naar artikel

Groenten en fruit stuwt landbouwexport

De Nederlandse landbouwexport is in de eerste 7 maanden van dit jaar duidelijk gegroeid. Tot en met juli werd voor €47,8 miljard aan agrarische producten uitgevoerd. Dat is groei van 4,7% ten opzichte van een jaar eerder.

De exportwaarde van groente en fruit nam toe met €900 miljoen tot €9,6 miljard. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 dipte de exportwaarde in de eerste 7 maanden ten opzichte van een jaar eerder. De cijfers zijn positief. Het verloop in de laatste maanden van het jaar laat zich moeilijk voorspellen. Het Britse pond is duidelijk in waarde gezakt, wat vooral de export van groente, fruit en vlees kan raken. Ook de Turkse lira is onder druk komen te staan.

De exportwaarde van groente en fruit groeide ondanks de boycot van Rusland van Nederlands product. Ook Oekraïne is door een devaluatie van de lokale munt moeilijk. Maar exporteurs van onder meer tomaten en paprika’s hebben nieuwe markten gevonden. De exportwaarde van vlees en zuivel, traditioneel grote producten, bleef nagenoeg gelijk.

Andere scherpe groeiers buiten boerenerf

Andere scherpe groeiers liggen vooral verder weg van het boerenerf, of buiten de voedingswereld. De visserij exporteerde duidelijk meer en de tabaksexport explodeerde zo ongeveer – wat een laatste oprisping kan zijn, die samenhangt met de sluiting van de Philip Morris-fabriek in Bergen op Zoom. De export van dierlijke vetten, bloemen en planten groeide ook sterk.

Graan, suiker en levende dieren

De waarde van de export van granen en graanproducten, in de praktijk vooral tarwe, groeide met €130 miljoen tot bijna €1,5 miljard. Er ging voor €50 miljoen meer aan suiker de grens over. Bij levende dieren is de exportwaarde met zo’n €40 miljoen gestegen tot €1,1 miljard, vooral naar omringende landen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin