Groentehandel draagt 4,2 miljard euro bij aan handelsoverschot

06-06-2016 | Laatste update op 14-09 | |
<em>Foto: ANP</em>
Foto: ANP

Nederland is met een landbouwexport van €81,3 miljard opnieuw de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld. Vooral bij groente en sierteelt voert Nederland meer uit dan het importeert.

Inclusief aan de landbouw gerelateerde producten, zoals landbouwmachines en meststoffen, bedroeg de export bijna €90 miljard. Dat is ruim een vijfde van de totale Nederlandse export. Dat meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor.

De handel in landbouwgoederen is goed voor 55% van het Nederlandse handelsoverschot (meer uitvoer dan invoer) van goederen in 2015. Het landbouwoverschot bedroeg €26,1 miljard in 2015 tegen een totaal handelsoverschot goederen van €47,5 miljard. Als ook landbouw gerelateerde producten, zoals meststoffen, landbouwmachines, vaccins voor dieren, stalinrichting en kasmaterialen worden meegenomen komt het landbouwoverschot uit op €30,8 miljard, 65% van het totale handelsoverschot.

Aandeel landbouw slinkt

Het aandeel van de landbouw in het handelsoverschot neemt de laatste jaren nog maar weinig toe. In 2000 was het landbouwoverschot nog groter dan het totale handelsoverschot. Het aandeel daalt door een toename van de importwaarde van landbouwproducten. Ook stijgt het handelsoverschot van ander goederen zoals machines en chemische producten.
Bloemen en planten dragen met een overschot van €6,4 miljard bij aan het handelsoverschot. Groenten zijn goed voor €4,2 miljard, vlees voor €3,9 miljard en melk en zuivel nemen €3,7 miljard voor hun rekening. De vijfde categorie zijn de zogenoemde bereidingen van graan, meel en zuivel met een overschot van €2,3 miljard. Dat bestaat vooral uit export van Nederlands babymelkpoeder, een van de belangrijkste exportproducten naar China en Hong Kong. De vijf genoemde productgroepen zijn goed voor 80% van het totale landbouwexportoverschot.

Nederland na VS grootste landbouwexporteur

Nederland is na de VS nog altijd de tweede exporteur van landbouwgoederen. Bloemen en planten staan op 1 met in totaal €8,3 miljard exportwaarde. Het aandeel Nederlandse makelij in deze groep in 88%, 12% is wederuitvoer. Vlees en melk en zuivel waren in 2015 goed voor een exportwaarde van respectievelijk €7,6 en €7,2 miljard. De categorie bereidingen van graan, meel en melk was goed voor een exportwaarde van €4,1 miljard en bestaat voor een ‘belangrijk deel’ uit babymelkpoeder. In deze categorie is het aandeel Nederlandse makelij eveneens 88%.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer