‘Groenteboer’ Engelsman nr. 1 in De Duurzame 100

11-10-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Trouw
Foto: Trouw

Volkert Engelsman van biologische handelsbedrijf Eosta is de nieuwe nummer 1 in De Duurzame 100-lijst van dagblad Trouw.

‘De groenteboer uit Waddinxveen’, zo noemt Volkert Engelsman zichzelf in het interview in dagblad Trouw. De directeur van het grootste handelsbedrijf in biologische groenten en fruit Eosta is opnieuw binnengekomen in De Duurzame 100 en staat meteen bovenaan.

Volkert Engelsman (midden): "De echte kosten van biologisch zijn lager dan van gangbaar." - Foto: Groenten & Fruit/Frans Lindenkamp

Volkert Engelsman (midden): “De echte kosten van biologisch zijn lager dan van gangbaar.” – Foto: Groenten & Fruit/Frans Lindenkamp

Trouw publiceert De Duurzame 100-lijst sinds 2009. In die eerste lijst was Engelsman de enige die met de tuinbouw in verband kon worden gebracht. Hij stond destijds op nummer 24. Zijn stormachtige herintrede komt mede door het onderzoek dat Engelsman en Eosta deden naar de zogeheten True Cost, de ware kosten van het voedsel dat wordt geproduceerd en geconsumeerd. Met als hoofdconclusie: biologische groente en fruit zijn niet te duur, maar gangbare producten zijn te goedkoop.

True Cost: biologische groente en fruit zijn niet te duur, maar gangbare producten zijn te goedkoopIn Trouw geeft Engelsman een voorbeeld: “Als ik voor mijn bedrijf een vrachtwagen gebruik, moet ik die afschrijven. Dat komt terug in de kosten. Als ik de bodem gebruik, hoef ik dat niet te doen. Het gevolg: in de wereld verdwijnen per minuut 30 voetbalvelden aan vruchtbare landbouwgrond. Dat is 12 miljoen hectare per jaar. Dat zie je nergens terug in de kosten omdat we maar naar één ding kijken: de opbrengst per hectare.”

Vegetarische Slager én groenteteler Korteweg op nummer 2

Op de tweede plaats staat dit jaar Jaap Korteweg, De Vegetarische Slager. Deze akkerbouwer, die ook groente in zijn teeltschema heeft, kwam in 2012 binnen op de lijst. Hij is al die tijd vooropgegaan in de discussie over plantaardig versus dierlijk voedsel. Hij is er in geslaagd met zijn bedrijf te blijven groeien, met het krachtige merk dat hij in de schappen van bijna elke supermarkt heeft weten te krijgen.

Groenteler Van den Dries op plaats 58 en NVAF‘er Pieter Hoff op 60

Verderop in de lijst, op plaats 58, is akkerbouwer en groenteteler Krispijn van den Dries ook weer terug te vinden in de lijst. HIj stond in 2013 voor het eerst in De Duurzame 100.

Twee plaatsen onder hem is nieuw binnengekomen Pieter Hoff. Hij is bekend in de tuinbouw vanwege zijn inspanningen als woordvoerder van de Stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF), die uiteindelijk de productschappen van de kaart wist te vegen. Hij is in De Duurzame 100 binnengekomen met zijn Growboxx, een simpel, maar ingenieus bouwpakket waarmee in de Derde Wereld in droge gebieden groenteteelt mogelijk is. Hij behaalde daarmee eind vorig jaar al de status van Nationaal Icoon.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer