Doorgaan naar artikel

Groente uit Garden of the Year

Villa Augustus in Dordrecht is een hotel en een restaurant, gebouwd in een 130 jaar oude watertoren en het bijbehorende pompgebouw. De eveneens vier jaar geleden aangelegde groentetuin – tevens sinds begin dit jaar Garden of the Year – is nu in volle productie.

“We leveren op jaarbasis ongeveer 7 procent van de behoefte van ons restaurant en ons groentewinkeltje”, zegt een van de tuinmannen die fulltime in de weer zijn in de tuin. Dat lijkt niet veel, maar het restaurant in Villa Augustus heeft zich in vier jaar tijd ontwikkeld tot een van de culinaire hotspots van de streek. En niet in de laatste plaats door die zelfgekweekte groenten.

Op ongeveer een halve hectare is plaats voor een verbazingwekkende diversiteit aan groenten en fruit, van zeekool tot aan Lambada-aardbeien en van snijbiet tot witte en groene asperges. In twee druivenkassen worden druiven geteeld en de bekende kasgroenten. De tuin werd een half jaar geleden door het gezaghebbende tuinmagazine Gardens Illustrated en het Londense Garden Museum uitgeroepen tot Garden of the Year.

In het restaurant is de kaart in omvang beperkt tot een aantal voor- en hoofdgerechten dat te tellen is op de vingers van twee handen. Chefkok Michael van der Struis creëert met de groenten van het seizoen echter wel zeer regelmatig een geheel vernieuwde kaart. Wat ook de interesse van de eters vers houdt. Van der Struis houdt zijn kennis overigens niet helemaal voor zichzelf en zijn restaurant. Hij verzorgt ook de recepten van biologische tuinderij Landzicht in Strijen. Zo kan iedereen tot eind deze maand genieten van asperges à la Polonaise.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin