Groente Turkije vaakst te hoge residuwaarde

11-06-2013 | Laatste update op 08-06 | |
Groente Turkije vaakst te hoge residuwaarde

In 2012 hebben Europese landen zeker zestig keer gewaarschuwd voor partijen Turkse groente met een te hoge restwaarde bestrijdingsmiddelen.

Daarmee eindigt Turkije bovenaan de lijst met landen met meeste notificaties in het Europese Rapid Alert System for Food and Feed. Het ging vooral om pepers, blijkt uit het jaarverslag van dat Europese waarschuwingssysteem. Van de 60 waarschuwingen betrof het 22 keer het middel formetanate.In die ranglijst eindigde China als tweede, maar daar ging het in veel gevallen om thee. De Dominicaanse Republiek haalde de top drie met 32 waarschuwingen voor bonen, peper, aubergine en sinaasappels. Egypte viel met 26 notificaties net buiten de top drie.

Voor het derde achtereenvolgende jaar steeg het aantal meldingen scherp van (ernstige) overschrijdingen van residuwaardes. Dat lijkt deels het gevolg van de focus op import van buiten de EU. Nog geen tien procent van de gemelde groentepartijen kwam namelijk uit de EU.  Okra blijkt het vaakst voor te komen. In 2012 gingen 77 meldingen over deze groente van buiten de EU.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer