Groente raakt eiwittransitie niet in Noord-Holland

16-06 | |
Laden van bakken wittekool op het perceel. Dde koolteelt is kansrijk als het gaat om eiwittransitie. - Foto: Jeroen Verheul
Laden van bakken wittekool op het perceel. Dde koolteelt is kansrijk als het gaat om eiwittransitie. - Foto: Jeroen Verheul

De eiwittransitie en groenteteelt raken elkaar nauwelijks, maar dat kan veranderen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de provincie Noord-Holland, Eiwittransitie in Noord-Holland.

Eiwittransitie is het verschuiven van dierlijke naar plantaardige eiwitten. De ontwikkeling speelt bij organisaties in onderzoek, verwerking en productie, en retail, maar minder onder partijen actief in uitgangsmaterialen en teelt. In vergelijking met bedrijven rondom Wageningen Universiteit is Noord-Holland minder actief rondom de eiwittransitie, zo blijkt uit de studie.

Koolfabriek

In het rapport wordt voor de koolteelt een kansrijke ontwikkeling genoemd. Het Britse groentebedrijf Naylor Farms bouwt in Spalding (Engeland) een fabriek om plantaardig eiwit te winnen uit kool. Gezien de koolproductie in Noord-Holland Noord is dit een mogelijke kracht. Ook het gebruik van reststoffen uit de groenteteelt is kansrijk, maar nog onvoldoende uitgewerkt in Noord-Holland.

Zaadbedrijven op groente gericht

De onderzoekers keken naar de activiteiten van de zaadbedrijven in het cluster Seeds Valley. De Nederlandse bedrijven in Seed Valley hebben traditioneel meer een focus op groentezaden in plaats van eiwitgewassen. Buitenlandse partijen als Bayer, KWS, EWS, Hazera en Syngenta hebben wel focus op eiwitgewassen, maar daarvan zitten besluitvormende onderdelen niet in Noord-Holland.

Nieuw beleid

De provincie Noord-Holland komt dit najaar met beleid om de bedrijvigheid rond eiwittransitie te stimuleren in de provincie. Onderzoekers adviseren de provincie om met investeringen en stimulering via vergunningen de innovaties in de provincies naar een grotere schaal te brengen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer