Groente met herkomstaanduiding

03-08-2015 | |
Groente met herkomstaanduiding

Kleine Kroatische kooltelers willen voor hun kool Varazdinsko Zelje een beschermde oorsprongsbenaming. In Frankrijk willen telers van sjalotten en asperges regiobescherming voor rassen.

Bij de Europese Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten, is daarvoor een aanvraag ingediend, net als sjalotten uit de Anjou-streek (Echalote d’Anjou) en asperges de Blayas uit de regio Blayais.

De productie van Varaždinsko zelje is strikt beperkt tot het gebied binnen de administratieve grenzen van de županija (provincie) Varaždin. De natuurlijke grens ten noorden van de provincie Varaždin is de rivier de Drava. De kool wordt op kleine verkavelde percelen geteeld door familiebedrijven die generatieoude teeltkennis gebruiken voor de productie en oogst van de kolen. Het is een laat ras dat kou goed verdraagt. Op het moment van rijpheid vertoont de Varaždinsko zelje kenmerken die haar onderscheiden van andere koolsoorten.

Afgezien van de kleur en prominente bladnerven vormt de kool een typisch, niet te groot, zeer solide, stevig en afgeplat hoofd met een gewicht tussen 1 kg en 3 kilo, terwijl de randen van de buitenste bladeren omhoog beginnen te krullen. Het blad van Varaždinsko zelje is zo dun dat wanneer het op de handpalm wordt geplaatst, de vingertoppen erdoorheen te zien zijn, maar het is ook flexibel en veerkrachtig. De bladeren hebben een licht olijfachtige kleur. De kool heeft een bittere smaak, met een pikante toets en een sterke geur van verse kool en wordt veel gebruikt in regionale oude gerechte.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer