Doorgaan naar artikel

Groente- en visteler wil in varkensstallen telen

Foto: Provincie Brabant

Foto: Provincie Brabant

Groente- en visteler Jos Hakkenes uit Vortum-Mullem heeft van de provincie Noord-Brabant een aanmoedingsprijs gekregen, om aquateelt in varkenstallen verder te ontwikkelen.

Volgens Hakkenes zijn er nu ongeveer 1.500 mensen in Nederland bezig met deze teelt op betrekkelijk kleine schaal. Hakkenes ziet het als een uitdaging om met zijn bedrijf Blue Acres de teelt naar een hoger niveau te telen ‘in de stad of op het platteland’. Nu ontwikkelt Hakkenes de systemen nog in een demokas.

Circulair systeem

Aquaponics is de afgelopen vijftien jaar vooral in Amerika en Australië ontwikkeld. “Wij ontwerpen en produceren sinds 2015 duurzame groenteteeltsystemen, iets wat in Nederland nog niet erg van de grond kwam. In het systeem leveren vissen de mest voor groentegewassen die op hun beurt weer het water zuiveren, waardoor een circulair ecosysteem ontstaat”, legt Hakkenes uit.

Groente- en visteelt in varkensstallen is geen nieuw initiatief. Projecten vanuit de voer- en varkenssector liepen jaren geleden op niets uit.

Maandelijkse prijs

De maandelijkse Agrofoodpluim is een compliment van de provincie Noord-Brabant, voor een ‘inspirerende ondernemer’. Elke maand geeft de provincie zo’n pluim. Vorige maand was dat aan de Vegetarische Slager, die van plantaardige grondstoffen vleesvervangers maakt. De pluim is onderdeel van een vooruitstrevend landbouwbeleid van de provincie om koploper te worden in duurzame en innovatieve landbouw.

Beheer
WP Admin