Doorgaan naar artikel

Groente- en fruitsector wil groter deel landbouwbudget

Spruitkool sorteren in Uithuizen (Gr.). - Foto: Jan Willem van Vliet.

Spruitkool sorteren in Uithuizen (Gr.). - Foto: Jan Willem van Vliet.

Onder nieuw EU-klimaatbeleid maakt de groente- en fruitsector aanspraak op een groter deel van het landbouwbudget.

Dat stelt Freshfel, de Europese koepel voor handel in groente en fruit na een ledenvergadering in Berlijn op de Fruit Logistica. Verse groente en fruit spelen een sleutelrol om de planeet te beschermen, om een gezonde levensstijl te bewerkstelligen en duurzaamheidsdoelen te bereiken, stelt Freshfel.

‘Productie relatief milieuvriendelijk’

Volgens Freshfel ontvangt de groente- en fruitsector 3% van het landbouwbudget van de EU, maar is het goed voor 20% van de agrarische productie. Freshfel wil dat bij de vernieuwing van het Europese landbouwbeleid een herverdeling plaatsvindt. Ook wil ze dat via duurzame productie meer groente en fruit in het dieet van Europeanen terechtkomt.

Freshfel wijst er daarbij op dat de productie van groente en fruit relatief milieuvriendelijk plaatsvindt. De Europese Green Deal tegen klimaatverandering maakt het belang van plantaardige teelt groter. Dat zou ook in het toekomstige landbouwbeleid moeten terugkomen, vindt de koepel.

Decennia van verandering

Volgens de 65 aangesloten Europese handelsbedrijven en coöperaties vormt het Europese klimaatbeleid de komende decennia de productie en handel. Nu is het moment voor de sector om voorop te lopen in die ontwikkeling en kansen te grijpen die verschuiving van dieet oplevert richting meer plantaardige bronnen.

Freshfel vraagt de Europese Commissie om bij de wijziging van het landbouwbeleid de producentenorganisaties te versterken door duidelijke regels te stellen, promotiebudgetten beschikbaar te stellen voor consumptieverhoging én middelen te reserveren voor innovatie van productie.

Beheer
WP Admin