Doorgaan naar artikel

Groente- en fruithandel ‘moet consolideren’

De groente- en fruithandel zal veranderen. Moeilijke marktomstandigheden maken het nodig dat bedrijven zullen samengaan of samenwerken in robuuste ketens met telers van over de hele wereld.

Dat zegt directeur Janine Luten van GroentenFruit Huis. Het ondernemerschap voor de handel is bijzonder moeilijk, stelde Luten op de Fruit Logistica. Aan de organisatoren vertelde ze over de wereldwijde invloeden op de keten. Naast de kostenstijging voor arbeid, energie en transport is de onzekerheid gegroeid na conflicten in het Midden Oosten. Veel handel uit China moet nu een alternatieve langere route varen naar de haven in Rotterdam. Om leveringszekerheid te garanderen, zijn handelsbedrijven naarstig op zoek naar alternatieve teeltgebieden.

Gevaarlijke situatie

Daarnaast groeien de risico’s dat drugshandelaren transporten misbruiken voor invoer van cocaïne via diezelfde haven. “Onze leden moeten veel investeren om zeker te zijn dat hun transportsysteem niet misbruikt wordt voor smokkel. Het is een gevaarlijke situatie.”

Ik ben er zeker van dat de markt zal consolideren, zoals al het geval was in de sierteeltketen

Al die kostenfactoren en onzekerheid zullen de keten veranderen, zoals al is gebeurd in de sierteelthandel, waar grote spelers zijn ontstaan. “Kleinere bedrijven kunnen niet meer goed op zichzelf opereren om hiermee om te gaan. Ik ben er zeker van dat de markt zal consolideren, zoals al het geval was in de sierteeltketen. Om te overleven moet bedrijven onderdeel worden van een keten die bestaat uit telers van over de hele wereld tot aan retail.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin