Doorgaan naar artikel

Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

Foto: Canva

Foto: Canva

Op Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten, onder meer vanwege personeelstekort.

Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. Brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie. Dat meldt de boerenvakbond National Farmers Union (NFU), na een onderzoek onder bijna 200 groentetelers.

In de eerste helft van dit jaar is ongeveer £ 22 miljoen (omgerekend € 26 miljoen) aan groente en fruit verspild. De vakbond voerde het onderzoek uit onder een derde van de tuinbouwsector, waardoor de daadwerkelijke inkomstenderving waarschijnlijk op £ 60 miljoen uitkomt.

Moeilijk om mensen aan te trekken

Veel sectoren op de Britse arbeidsmarkt kampen met personeelstekorten. Maar in de landbouwsector is het nog moeilijker om mensen aan te trekken. Dat heeft te maken met het seizoensgebonden karakter van het werk, dat bovendien fysiek zwaar is, tegen een relatief laag salaris.

Ook de droge maand juli, de droogste in Groot-Brittannië sinds 1935, had invloed op de verspilling. Groente- en fruittelers verwachten dat de productie volgend jaar met nog eens ruim 4% zal dalen. In 2020 was de sector nog goed voor £ 2,7 miljard.

Beheer
WP Admin