Doorgaan naar artikel

Groente en fruit blijft dominant op de markt

Het aantal marktkramen met groente en fruit is licht gestegen sinds 2007 en beslaat een kwart van de marktkramen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een nieuwe analyse van bestaande cijfers. Het statistiekbureau heeft bij elkaar 11.000 marktkramen geteld. Daarvan verkochten er bijna 4000 voedselwaren, ongeveer een derde meer dan in 2007. In diezelfde periode daalde het aantal kramen waar goederen worden verkocht met bijna 10 procent naar circa 7400. De branche wordt vertegenwoordigd door de ondernemersorganisatie CVAH die innovatie probeert te bereiken.


Stabiel aantal kramen

Het aantal marktkramen in Nederland is de afgelopen tien jaar vrijwel stabiel gebleven. Wel is het aantal kramen met voedsel toegenomen, terwijl verkopers van bijvoorbeeld kleding, schoenen, tweedehands spullen en bloemen minder sterk vertegenwoordigd zijn op de markt.

Vooral het aantal marktkramen met noten, kaas, vis en snoep is de afgelopen tien jaar toegenomen. Minder uitgesproken is de stijging van het aantal kramen met groenten en fruit. Wel is die categorie nog altijd goed voor ongeveer een kwart van alle voedselkramen.

Daling non-food

Er staan vergeleken met 2007 ruim vijfhonderd kramen minder op de markt waar textiel, kleding, schoenen en fournituren worden verkocht. Ook het aantal verkooppunten voor tweedehands spullen nam af, net als het aantal bloemenkiosken op de markt. Er kwamen wel kramen bij voor huishoudelijke artikelen en speelgoed.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin