Doorgaan naar artikel

Groenselderij

‘Misschien toch maar weer verpakken in de loods’

Ramón Scheepers is mede verantwoordelijk voor de teelten op het bedrijf Compliment in het Brabantse Zeeland. De eerste planting groenselderij met de rassen Tango en Conga ging op 22 maart de grond in. “Conga is normaal gesproken iets vroeger dan Tango.”
Na het planten werd beregend – “Ja, dat was echt nodig” – en het onkruid afgespoten met Boxer. “Centium gebruiken we in deze plantingen niet in verband met de mogelijke nawerking op de ijsbergsla die er daarna komt te staan.” Na de onkruidbestrijding werd vliesdoek aangebracht.

Linuron weggevallen
Zo’n vier weken voor het planten werd 400 kilo kalkstikstof door de grond gewerkt. “Daarmee zijn we vorig jaar begonnen, met wisselende resultaten, naar aanleiding van het wegvallen van linuron. Helaas is het zo dat door het wegvallen van linuron er tijdens de teelt geen enkele correctiemogelijkheid meer is.” Reeds eerder werd dierlijke mest toegediend. Direct voor het planten werd de grond gespit. “Bij het planten geven we nog 225 kilo MAS via een rijenbemesting.”

Hoofdras Tango
De tweede planting zou op 6 of 7 april worden geplant, voorzag Scheepers op 5 april. “Daarna planten we om de tien dagen tot de eerste week van mei. Vanaf dan planten we wekelijks. Ons hoofdras is Tango.” Vanaf eind juni wordt daarnaast het ras Plato geplant. Wantsen en bladluizen vormen een punt van aandacht en worden zo nodig curatief bestreden.

Oogstmachine ter discussie
De zelfrijdende oogstmachine voor groenselderij waarmee Compliment twee seizoenen ervaring heeft opgedaan, staat nog ter discussie. “We zijn er nog niet uit hoe we het komende seizoen gaan oogsten. Het blijkt dat die klembanden snel breken onder invloed van uv-licht. Ook ‘bloeden’ de stengels door de worteldruk als ze meteen op het veld worden verpakt. Misschien gaan we wel weer over tot het verpakken in de loods. Dat vraagt meer interne logistiek, maar lijkt beter voor de kwaliteit van het product, en daar gaat het uiteindelijk toch om.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Ramón Scheepers

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin