Doorgaan naar artikel

Groenselderij

‘Ieder ras reageert anders op de omstandigheden’

Jeroen Beaard in Haarsteeg oogstte tot 16 november groenselderij. Zijn vorige bijdrage aan deze rubriek was van 21 september. “In die laatste 7 weken hebben we mooi door kunnen snijden. Het gewas is kwalitatief goed gebleven door het mooie najaar.” Beaard overwoog zelfs nog een beregening, maar liet die uiteindelijk toch achterwege. “Naar de planten gekeken, was dat niet slecht geweest, dan hadden ze zich nog een keer mooi vol kunnen zuigen. Maar ik vreesde toch ook dat ik dan problemen als bladvlekkenziekte zou gaan opzoeken, vanwege de hoge temperaturen en het weinige licht.” De standaard twee preventieve bespuitingen tegen bladvlekkenziekte met Daconil kregen ook deze laatste plantingen. “En nog een extra bespuiting met Spruzit tegen bladluizen. Normaal volstaan drie bespuitingen, nu heb ik er vier uitgevoerd.”

Slaging van 85 procent
Terugblikkend op 2011 toont Beaard zich redelijk tevreden over de groenselderij. “We zijn er met dit gewas een beetje tussendoor gefietst als ik het vergelijk met andere gewassen. Het slagingspercentage is met zo’n 85 procent goed te noemen en de prijsvorming kan altijd beter, maar was niet slecht als ik kijk naar onze gangbare sortering vanaf 650 gram.”
Echte problemen deden zich niet voor, maar in het voorjaar was het wel aanpoten met beregenen. “We hebben onze uren qua beregenen in april en mei al voor het hele jaar gemaakt. Het doek eraf, beregenen en het doek weer terug leggen, maar soms hebben we ook over het doek heen beregend. In juni kon de haspel op stal om er niet meer vandaan te komen.”

Drie rassen om te beginnen
De eerste planten voor het nieuwe seizoen werden op 20 januari bij de plantenkweker gezaaid om warm te worden opgekweekt. De rassen zijn Tango, Victoria en Kilian. “Het is de bedoeling om die rond 10 maart te planten onder vliesdoek en vanaf de eerste week juni te oogsten. Ik kies altijd voor drie rassen in het voorjaar, omdat ieder ras anders reageert op de omstandigheden. Afhankelijk van hoe dat loopt, kies ik dan voor de eerste oogst het ras dat op dat moment de langste stengels heeft gemaakt.”
De grondbewerking en de basisbemesting volgen kort voor het planten. “Je kunt nu ook maar beter van de percelen wegblijven. Je maakt meer kapot dan dat je er goed aan doet.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Jeroen Beaard

groen- en bleekselderijteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin