Doorgaan naar artikel

Groenselderij

‘Er zou een goed alternatief voor linuron moeten komen’

Ramón Scheepers van Compliment in het Brabantse Zeeland verwachtte op 31 mei over 14 dagen de eerste groenselderij te gaan oogsten. “Het gewas groeit uitstekend; het is echt ideaal weer voor groenselderij geweest. Alleen het nadeel is dat het onkruid ook welig tiert en met alleen Boxer niet onder de duim te houden is. Omdat het correctiemiddel linuron verdwenen is, resteert schoffelen om het onkruid in de hand te houden, maar daarbij is het oppassen om de wortels niet te veel te beschadigen. “Anders maak je meer kapot dan dat je goed doet. De onkruidbestrijding in groenselderij vormt momenteel gewoon een knelpunt. We hebben proeven gedaan met kalkstikstof, maar alleen bij de eerste twee plantingen heeft dat redelijk voldaan. Groenselderij is een vrij langdurige teelt waardoor onkruid veel kans krijgt. Er zou een goed alternatief voor linuron moeten komen.” De ziektedruk qua bladluizen en wantsen is tot op heden minimaal, waardoor daartegen nog geen bespuitingen nodig waren.

Schoffelen en beregenen
Naast schoffelen vroeg beregenen in week 21 en 22 veel werk. “We beregenen net na planten en een week later nog een keer. Bij eerdere plantingen was dat niet nodig, maar met het schrale weer van de afgelopen weken zeker wel en groenselderij heeft veel vocht nodig voor een constante groei.”
Scheepers hoopt dat de aanwezigheid van Spaanse groenselderij over een week of twee verleden tijd zal zijn als het Nederlandse product aan de markt komt.

Aangepaste preirooier
Over de inzet van de zelfrijdende oogstmachine lijkt de discussie sinds de vorige bijdrage van begin april inmiddels afgerond. “We hebben een aangepaste preirooier ter beschikking en dan wordt het in de loods verwerken. Het grootste probleem bij direct inpakken op het veld blijft toch dat nabloeden als de worteldruk hoog is. Bij verwerking in de loods kunnen ze eerst de koelcel in voordat ze verwerkt worden. Dan heb je dat probleem niet.”

Experiment met trayplanten
In de herfst wil Scheepers gaan experimenteren met trayplanten op een rijafstand van 60 centimeter om gemakkelijker te kunnen schoffelen. “Kluitplanten wortelen breder waardoor je meer beschadigt. Trayplanten gaan meer de diepte in. Een wat ruimere rijafstand kan ook nog een voordeel hebben richting schimmels, waardoor we daartegen wellicht minder kunnen spuiten. Met de oppervlaktes die wij telen is het gewoon een rekenplaatje om te kijken wat het voordeligste uitpakt, waarbij we natuurlijk wel aan alle residunormen voldoen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Share this

Afbeelding
Ramón Scheepers

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin