Doorgaan naar artikel

GroenLinks bezorgd over pesticidengebruik fruitteelt

Afbeelding

Tweede Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om een reactie op het Greenpeace-rapport ‘Het appelgif valt ver van de boom’. Ook in Noord-Brabant stelt GroenLinks vragen Gedeputeerde Staten.

In het rapport concludeert Greenpeace dat in de bodem en water rond appel- en perenboomgaarden veel pesticiden terechtkomen. Grashoff vraagt of Dijksma net als Greenpeace bezorgd is over het feit dat de afzet van pesticiden per hectare in Nederland het hoogst is van alle EU-lidstaten, en zo ja, of ze de afzet wil verminderen. Hij vraagt of de PvdA-politicus de volgende Greenpeace-stelling kan bevestigen: ‘de normen voor waterkwaliteit in meer dan helft van de meetpunten wordt overschreden’.

Is NVWA sterk genoeg?

In het rapport stelt Greenpeace dat er sprake is van gebrekkige handhaving van milieuvoorschriften in de fruitteelt. Grashoff wil weten of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit recent onderzoek heeft gedaan naar de naleving in deze sector en of er voldoende capaciteit is bij de NVWA om op naleving te controleren.

Ten slotte vraagt Grashoff of Dijksma bereid is met de sector in gesprek te gaan over het rapport.

Beheer
WP Admin