Groenten & Fruit Actueel
||

Groene strategieën voor komkommerteelten

Veel komkommerkwekers zijn actief bezig met oplossingen voor plaagdruk waarin niet direct chemie ingezet wordt.
Foto: Canva

Foto: Canva

Er komt een steeds groter vergrootglas te liggen op het chemiegebruik in de glastuinbouw. Daarom wordt het belangrijker dat we als sector goed omgaan met de middelen die we nog hebben.

Veel komkommerkwekers zijn dan ook actief bezig met oplossingen voor plaagdruk waarin niet direct chemie ingezet wordt. Hierbij wordt veel gekeken naar het groen telen. Er wordt namelijk preventief gewerkt met groene middelen en dat wordt steeds essentiëler.

Preventief met biologische insecticiden werken

Allereerst zorgt het uitzetten van de juiste biologische bestrijders dat insectenplagen onder controle blijven. In de periode dat er veel gelucht wordt kan er dan, in een niet afgegaasde kas, ook nog voor gekozen worden om preventief met biologische insecticiden te werken. Daarnaast zorgt het wekelijks toepassen van biologische fungiciden voor een verlaging van de schimmeldruk. De effectieve preventieve inzet van groene middelen en biologische bestrijders zorgt ervoor dat de teler curatief chemische middelen achter de hand houdt. Mocht de schadedrempel in de kas dan toch overschreden worden, dan kan de teler er altijd nog voor kiezen om chemisch in te grijpen.

Mocht de schadedrempel in de kas toch overschreden worden, dan kan de teler er altijd nog voor kiezen om chemisch in te grijpen

Dit zorgt ervoor dat de komkommerkweker van nu verminderd chemische middelen gebruikt, maar toch zijn ziektes en plagen onder controle kan houden. Uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat de chemische middelen minder snel zullen verdwijnen uit de gewasbeschermingskast en dat ziektes en plagen beter onder controle blijven.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers