Doorgaan naar artikel

Groene middelen in de open teelt

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De term ‘groene middelen’ is er een die je waarschijnlijk steeds vaker hoort. Maar wat houdt het begrip groene middelen nu in en wat kunnen we ermee? Onder groene middelen wordt zowel groene gewasbescherming verstaan, als ook biostimulanten.

Groene gewasbescherming zijn gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong met een officiële toelating bij het Ctgb. Biostimulanten zijn producten die de voedingsprocessen in de plant stimuleren, onafhankelijk van hun nutriëntgehalte. Biostimulanten zijn dus geen meststoffen en ook geen bestrijdingsmiddelen. Doordat biostimulanten geen direct werking hebben, is hun efficiëntie dan soms ook lastig te bepalen.

Weloverwogen inzet

Bij groene middelen is het belangrijk dat zij op een weloverwogen manier worden ingezet. Zo kunnen twee verschillende groene gewasbeschermingsmiddelen op basis van dezelfde bacteriesoort, maar een andere formulering, toch heel verschillende toepassingsvoorwaarden hebben. Een klein verschil in de manier van toepassen kan echter wel veel impact hebben op de effectiviteit van het middel.

Groenemiddelengids voor open teelten

Om handvatten te bieden bij het gebruik van groene middelen in de praktijk, brengt Delphy begin 2024 de groenemiddelengids uit voor de open teelten, bestaande uit een fysieke gids en een app. In de fysieke gids zal de algemene informatie over groene middelen te lezen zijn. In de app zal uitgebreide productinformatie te vinden zijn en zullen de producten op meerdere aspecten beoordeeld worden. Ben jij benieuwd wat groene middelen voor jouw teelt zouden kunnen betekenen?

Delen

Image
Maud van Well

Adviseur zachtfruit bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin